Rss nedir?

RSS çeşitli internet siteleri tarafından yayınlanan haber, yazı vb. içeriğin tek bir ortamdan topluca izlenebilmesine olanak sağlayan yeni bir içerik besleme yöntemidir. RSS Real Simple Syndication, RDF Site Summary veya Rich Site Summary (Zengin Site Özeti) kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. (Hangisi olduğu konusunda ortak bir karara varılamamış gibi gözüküyor) XML biçiminde olan RSS dosyaları ilk olarak NetScape firması tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. RSS dosyalarının kullanımı her geçen gün artarak yaygınlaşmaktadır.

RSS yöntemini destekleyen sistelerin hazırladıkları XML biçimli dosyalara bir çok programla erişmek mümkündür. XML okuyucusu olan bu programlar, web gezgini veya e-posta istemcisi olabileceği gibi sadece RSS içereriği izlemek için hazırlanan masaüstü programları da olabilir.
RSS ikonunu (blank) gördüğünüz herhangi bir yerde, RSS verilerini RSS istemcinizi kullanarak alabilirsiniz.

RSS sözcüğünü ilk defa duyuyorsanız size daha yalın bir anlatım yapmak istiyorum:
Diyelim ki siz muzu çok seviyorsunuz ama elinizde muzlu pasta var.
Çikolatayı da çok seviyorsunuz ama çikolata yerinde de çikolatalı kek var. Ayrıca ıspanak yemek istiyorsunuz ama o da yok. Onun yerine ıspanaklı börek var. Bunların hepsini tabii ki isteyerek ve severek yersiniz. Ama midenizin bir kapasitesi vardır. Bu kapasite RSS‘de zaman kapasitesidir. 100 Siteyi ziyaret edip yeni yazıları okumak 3 saatinizi alıyorsa, RSS okuyucunuza seçtiğiniz 100 siteden 100 başlık gelir, siz de üç saate göre çok daha kısa bir zamanda istediğiniz yazıyı okur, başka herhangi bir siteye bağlantı kurmakla zaman harcamazsınız.
Yani RSS pastadaki muzu, kekteki çikolatayı ve börekteki ıspanağı çıkarıp önünüze koyuyor. Siz de hamur işiyle midenizi doldurup şişmeden, sevdiğiniz yiyecekleri afiyetle yiyorsunuz.

RSS Okuyucu nedir?
Eklediğiniz bütün RSS beslemelerindeki yeni yazıları derleyip düz metin olarak önünüze sunan mükemmel araçlardır. Windows ya da diğer işletim sistemleri üzerine kurulan program şeklinde olabildikleri gibi, internet üzerindeki bir site içinde çalışan online RSS okuyucu da edinebilirsiniz. Bir RSS okuyucu programı indirmek için şu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Notlar: RSS’nin rengi turuncudur. Bunu sakın unutmayın. (hayati önem taşımıyor) Anlatımdaki ıspanak örneği her ne kadar diğer öğelere uymasa da, “idare edemem anne” demeyin ve örneğin tadını çıkarmaya bakın. Çünkü bir insan RSS nedir isimli bir yazıyı hayatında sadece bir defa okur… :)

Bu yazıyı paylaşmak istersin diye buraya renkli düğmeler koydum
blank
Blog Yazarı
Sezer İltekin
Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı?

3 Yorum