Neden herkes ilk defa kelime oyunu oynuyormuş gibi heyecanlı? Basit bir kelime oyunu nasıl bu kadar hızlı yayıldı ve popüler oldu? 30 senelik internet tarihinde Wordle’dan önce hiç kelime oyunu yok muydu? Elbette vardı ama Josh Wardle adlı yazılımcı, kız arkadaşı oynasın diye geliştirdiği Wordle ile birlikte, bilerek ya da bilmeyerek bir oyunun popüler olması için gereken 3 özelliği ortaya çıkarttı.
1. Sınırlı Zevk
Eğer Wordle aynı gün birden çok kez oynanabiliyor olsaydı bu oyunu birkaç defa oynadıktan sonra unutacaktınız. İnsanoğlu doğası gereği, sınırsız zevklere olan ilgisini kaybeder. Sınırlı zevkler insana her zaman cazip gelmiştir. Wordle’ın 24 saatte bir defa oynanabilmesi onun her gün aklınıza gelmesine ve gözünüzde değerli olmasına sebep oluyor.
2. Ortak Hedef ve Rekabet
Herkese farklı bir kelime çıkıyor olsaydı çok önemli bir motivasyonunuzu kaybederdiniz: Rekabet! Aldığınız sonucu başkalarınınkiyle karşılaştıramıyorsanız başarılı olduğunuzu söyleyemezsiniz. Bugün herkes sizinle beraber aynı kelimeyi bulmaya çalıştı. Bu sizi motive ediyor.
3. Ego Tatmini
Eğer sonucu paylaşamıyor olsaydınız, hadi itiraf edin, bu oyunu ikinci gün oynamayacaktınız. Kimsenin kimseyi dinlemediği ve herkesin konuşmak istediği günümüzde, kim sizin HAVUÇ kelimesini bulurken neler yaşadığınızı dinlemek ister ki? Wordle bu derde öyle bir derman bulmuş ki size tek bakışta tüm maceranızı anlatan ve tek tuşla kopyalanabilen sembollerden oluşmuş şöyle bir resim veriyor:
Wordle Türkçe 248 5/6
⬜ ⬜ 🟨 🟨 ⬜
🟨 🟨 🟩 ⬜ ⬜
⬜ 🟩 🟩 🟨 ⬜
⬜ 🟩 🟩 ⬜ 🟩
🟩 🟩 🟩 🟩 🟩
Wordle’dan Çıkarttığım Ders
Bir kez daha anlamış oldum ki insanların bir oyunu veya yazılımı sevmesi için ya onlara normalde parayla satın alabilecekleri hizmeti ücretsiz vereceksiniz ya da bir şekilde “SEN” diyerek egolarını tatmin edeceksiniz. Anahtar kelime her zaman “SEN”. Mesela hangi ünlüye benziyorsun diye yalandan bir uygulama yaparsanız başarısız olmanız çok zor ya da hangi kişilik tipine sahipsin? Seninle hangi ünlü aynı gün doğdu? Bir ara insanlar Türkiye’de gittikleri şehirleri işaretleyip oluşturulan haritayı paylaşmaya başladı. Normalde kim ne yapsın Ahmet’in gittiği şehirleri? Ama herkes kullandı, herkes paylaştı. Çünkü o uygulama da insanlara SEN dedi.
Sen önemlisin ve dünya senin etrafında dönüyor. Yersen.
İngilizce versiyonunu New York Times’ın bir milyon dolardan yüksek bir fiyata satın almasından kısa süre sonra Türkçe versiyonunu ise Bundle’ın satın aldığı Wordle’ı ilk kez duyuyor ve oynamak istiyorsanız buyrun:
ben ilk kez duydum. Oynamak istemem ama genel olarak öyle. Ekrana bakarak oynanan bir şeyi sevemedim. Tespitlerin çok doğru; herkes kendini çok önemli sanıyor , oysa sadece birer tüketiciyiz, üreticiler sayemizde köşeyi dönerken bizler bir illüzyonun içinde savrulup duruyoruz..
Bu oyunu çok duydum ama oynamak nasip olmadı bu paylaşımı okuduktan sonra çok merak ettim
Elinize sağlık olsun.
AICONTENTGENERATOR API :
Wordle’ı ilk oynadığımda, eğlenceli ve basit olması sebebiyle çok etkilendim. Sonuçların herkese aynı olması ve 24 saatte bir defa oynanabilmesi, oyunun her gün hatırlanmasını ve arkadaşlarla rekabet etmek için oynanmasını sağlıyor. Ayrıca başarılı oluşumu paylaşma imkanı vermesi, biz insanların ego t
AICONTENTGENERATOR API :
Ben ilk olarak Wordle’ın Türkçe versiyonunu oynadım. Sonuçları paylaşmak çok keyifliydi çünkü arkadaşlarla rekabet etmek çok eğlenceliydi. Biraz heyecanlıydım açıkçası çünkü herkes aynı kelimeyi keşfetmeye çalışıyordu. Wordle’ı her gün oynamayı seviyorum çünkü kısa süred
AICONTENTGENERATOR API :
Ben Wordle’ı ilk oynadığımda, çok sevdim. İlk başta, sınırlı zevk, ortak hedef ve rekabeti fark ettim. Herkesin aynı kelimeyi bulmaya çalışmasının beni motive ettiğini hissettim. Sonuçları arkadaşlarımla paylaşmamın, kendi başarımı ve kabiliyetimi göstermek için harika bir yoldu. Ayrıca, kelime oy