Birçok kişinin sabırsızlıkla beklediği, WordPress’in masaüstü uygulaması WordPress Desktop nihayet yayınlandı. Bundan önce üçüncü kişiler tarafından WordPress için bazı masaüstü uygulamaları tasarlanmış olsa da (Sitenizin yönetim panelini açan sıradan bir tarayıcıdan başka bir şey değillerdi.) güvenilir ve direkt olarak WordPress’in arkasındaki şirket olan Automattic tarafından yayınlanması şahsen beni son derece mutlu etti. Bu yazıyı da Wordpress’in masaüstü uygulamasından yazıyor olduğumu belirtmiş olayım.
Aslında bu masaüstü programını, WordPress.com’un sıfırdan yazılan yeni arayüzüne borçluyuz. WordPress.com’un yeni arayüzü PHP yerine JavaScript tabanlı ve WP REST API tarafından destekleniyor. Calypso kod adlı yeni WordPress’in geliştirilmesi tam 18 aylık bir çabanın sonucu. Siteye girdiğinizde masaüstü uygulamada karşılaştığınız görüntünün aynısı ile karşılaşacaksınız. WP Desktop, benim için yazmayı daha zevkli hale getirdi diyebilirim. Bir web sitesinde yazıyor olmakla bir uygulamanın içinde yazıyor olmak tarif edilemeyecek farklara sahip iki eylem.
WordPress Desktop, Windows ve Mac için https://desktop.wordpress.com adresinden ücretsiz olarak indirilebilir. Linux versiyonu ise yolda. Peki nasıl kullanılıyor ve hangi özelliklere sahip? Şöyle bir göz atalım.
Aslında WordPress’in Masaüstü uygulaması, yeni web sitesinin bir yansıma-uygulaması. Fakat tamamen bağımsız bir uygulama gibi davranıyor ve bir web sitesinde dolaşıyormuşsunuz hissine kapılmıyorsunuz. WordPress yeni arayüzünde hangi değişiklikler yapıldıysa masaüstü uygulamasında da aynı değişiklikler mevcut. O değişiklikleri ise şöyle sıralayabiliriz:
Çoklu Site Desteği
WordPress sunucularında ya da kendi bireysel hosting alanınızda barındırdığınız tüm WordPress tabanlı sitelerinizi tek bir ekrandan yönetebilirsiniz. Bireysel hosting alanınızdaki sitenizi yönetebilmeniz için, yine WordPress’in geliştirmiş olduğu Jetpack adlı eklentiyi sitenize yüklemeniz ve aktive etmeniz gerekiyor. Bu eklenti, masaüstü uygulamanın, sitenizin çekirdeğine erişmesi için bir çeşit yetkilendirme yapmanızın yanında siteniz için oldukça faydalı özellikler de sağlıyor.
Daha Hızlı WordPress
WordPress için gerçekleşen en büyük değişim hız olmuş. PHP yerine JavaScript kullanılmış olması ve yine MySQL yerine WP REST API ile iletişim sağlıyor olması WordPress’in “sene olmuş 2016” eleştirilerini savuşturması için biçilmiş kaftan.
Gerçek Zamanlı Çalışma
Uygulama üzerinde en çok dikkat çeken değişikliklerden biri, yapılan büyük-küçük tüm değişikliklerin gerçek zamanlı olarak web sitenize yansıyor olması. F5 Tuşunu hepimiz çok seviyoruz ama bu defa F5’lik bir durum kalmamış gibi görünüyor.
Tüm Ekranlara Uyumlu
Yeni WordPress’in masaüstü uygulaması ve web arayüzü tüm ekran boyutlarına uyumlu halde tasarlanmış.
Bu yazıyı yazdığım saatlerde yayında olan Windows sürümü 1.1.2 olarak görünüyor ve ben de bu sürümü kullanıyorum. Şu ana kadar birkaç ufak aksaklık gözüme çarptı. Yazıyı yazarken iki defa taslak kaydetme hatası verdi. Bir de tüm yazılarımın bulunduğu listeyi açarken on saniye kadar beklemek zorunda kaldım. Ayrıca uygulamanın üzerinde görünen ve şu an için gizleme seçeneği olmayan Windows menü çubuğu da pek hoş bir görüntü vermiyor. İlk sürümün günahı olmaz tabii. Eminim WordPress ekibi bu eksiklikleri en kısa zamanda giderecek ve bu geminin kaptanı olmaya devam edecek. Son olarak sizi yeni WordPress’in tanıtım videosu ile başbaşa bırakıyorum.
Umarım Blogger için de böyle bir gelişme olur :)
Sanmıyorum ama inşallah dediğiniz gibi olur.
Mac’de deneme şansı buldum geçen gün. Windows’da nasıl bilemiyorum ama Mac sürümünde çok fazla hata ile karşılaşıp silmek durumunda kaldım. Uygulama fikri çok güzel. Umarım tüm sorunları yakın sürede düzeltirler. Biz de yazı yazarken daha rahat eder, daha çok keyif alırız.
Müthiş bir haber :) hemen deniyoruzz ozaman
Daha hızlı bir WordPress’e gerçekten ihtiyacımız vardı.Yeni WP Bomba gibi :)
WordPress kendini devamlı güncelliyor, Blogger’da hep yerinde sayıyor :)
Wordpress kullananlar çok şanslı , umarım en kısa sürede böyle bir şey Blogger içinde gelir.
Teknolojide hayatta kalmak ihtiyaçlara verilen cevapla doğru orantılı olsa gerek.
Teşekkürler kullanıyorum gayet başarılı.
Merhaba windows versiyonunda kullanmaya çalıştım fakat oturum açıyorum aktif sitem gözükmüyor bu hatayı neden almış olabilirim acaba?
WordPress sitenize Jetpack eklentisini kurmamış olabilir misiniz?
WordPress uygulamasını çıkaran bu yazılımı açık kaynak kodlu yapan, tüm emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu içeriği hazırlayan Sezer hocam size de ayrıca teşekkür ederim.
Çok yararlı bilgi olmuş Sezer İltekin hocam sagolasın.
Teşekkür ederim çok faydalı bir yazı ve haber olmuş. Gerçekten wordpress kendini sürekli yeniliyor.
Gün geçmiyor ki WordPress kendini yenilemesin. Çoklu site desteği ile siteleri kolayca yönetebiliriz umarım, hemen deniyorum. Haber için ayrıca teşekkür ederim.
Günümüzde artık 10 siteden 7 si WordPress tabanlı olduğu düşünülürse bu tarz yeniliklerin getirilmesi çok normal karşılanmalı. Yararlı bir bilgi olmuş, teşekkür ederim.
WordPress ve senin eline sağlık, güzel yazı olmuş.
Bunu öğrendiğim çok iyi oldu vala. Win10 ile zaten Facebook twitter gibi uygulamalar da daha çok işimizi kolaylaştırmışken birde bunun olması mükemmel oldu :)
Bloggerinde böyle bir uygulaması olamasını çok isterim gerçi daha mobi luygulaması bile Türkiye’de yok ya neyse :)
Vayy… wordpresse bak :) süper olmuş bu gerçekten keşke internet olmadanda çalışabilen birşey yapsalar artık :D