Artık gökyüzüne daha yakınım!

Çocukluğumdan beri gökyüzüne ve gök cisimlerine karşı yoğun bir ilgim vardı. Bulutsuz bir gecede yıldızları seyretmeye bayılırım. Bu yüzden boynumun ağrıdığı bile olmuştur. Kayan yıldızları yakalamak konusunda da hep şanslıydım.
Dünya, bana göre Allah’ın yarattığı kusursuz bir sanat eseri ve sadece Dünya bile yaratılıştaki bu kusursuzluğu  fark etmemize yetiyorken, bir de evrenin işleyişi ve büyüklüğü hakkında biraz bilgi sahibi olduğunuzda, çok büyük bir hayranlık uyanıyor insanın içinde. İşte bu hayranlığın bende oluşması lise yıllarımda elime geçen Uzayın Sırları isimli bir kitap sayesinde oldu.

O zamanlar en büyük hayalim bir teleskop sahibi olup, yıldızları, ayı ve gezegenleri incelemekti. Takdir edersiniz ki günlük 1 tost parası harçlık alan bir lise öğrencisinin teleskop alması sadece bir hayalden ibarettir. Aileme “bana teleskop alın” deme gibi bir lüksüm de olmadığı için, rüyalarıma giriyordu zaman zaman merceğinden gökyüzüne bakabildiğim o teleskop. Araya bir sürü şey girdi. Başka uğraşlarım, işlerim, mücadelelerim oldu geçen zamanda. Yine de yıldızlı gecelerde yolda yürürken gökyüzüne bakmaktan vazgeçmedim.

Uzun zaman sonra, artık ufak tefek şeyler için verebileceğim yeteri kadar param varken, yıllar önce içimde kalan ukdeyi gerçekleştirebilirim diye düşündüm. İlgilendiğim şey yalnızca bir teleskop değil de genel olarak gök bilimi yani astronomi olduğundan, önce ayrıntılı bir araştırma yapmanın doğru olacağına karar verdim. Google’da yaptığım küçük bir araştırma sonucunda gokbilim.com isimli astronomi forumuna üye oldum. Bu forum her ne kadar ilk bakışta terk edilmiş gibi görünüyor olsa da -çünkü bir günde toplam 2 ya da 3 yeni mesaj yazılıyor konuların tümüne- astronomi adına en geniş Türkçe kaynak sanıyorum. Güncelliğini yitirmiş olmasına rağmen, aradığınız bilgiye ulaşabileceğiniz binlerce konu mevcut içerisinde. Yöneticileri de bu alanda oldukça yetkin kişiler. Fakat buradan küçük bir mesaj göndermiş olalım onlara; aman diyim, sakın ola yeni bir konu açıp “nasıl bir teleskop almalıyım” diye sormayın, hemen fırçayı yer ve “forumda araştırırsan bulursun, böyle şeyler için konu açma” cevabını alırsınız ☺

Bu forumda, uzun sayılabilecek bir süre araştırma yaptım başlangıç için nasıl bir teleskop almam gerektiği konusunda. Konularda sürekli olarak, başlangıç aşamasında teleskop değil, gök cisimlerinin daha iyi tanınması açısından dürbün alınması gerektiği belirtiliyordu. Fakat her astronomi meraklısı çaylak gibi ben de dürbünün konuyla tam olarak ilgili olmadığını ve istediğim şeyin bir teleskop olduğunu düşünmeye devam ettim. Sonra başka bir soru – cevap sitesine açtığım soru başlığına gelen bir tavsiyeyle Ekşi Sözlük’teki yeni başlayanlar için teleskop başlığını inceledim. Bu başlığın ilginç bir özelliği var. Başlığı açan dashing nickli yazar, 4 yıl önce sadece bu başlığı açıp, içine 13 enrty girip sözlüğü terk etmiş ve o kadar ayrıntılı bilgiler vermiş ki bir insan kendisine hiçbir faydası olmadığı halde böyle bir şeyi neden yapar diye merak etmiyor değilim.

Bahsettiğim yazıda da ısrarla teleskop yerine dürbün öneriliyor olması, sebepleriyle birlikte sunulunca iyice ikna oldum. Bu defa da dürbünleri araştırmaya başladım. Konudan uzak olan bir insan istiyor ki alacağı dürbün cisimleri çok yakınlaştırsın. 7x ile 10x arası öneriliyor gökyüzü gözlemi için. Sen istiyorsun ki olmuşken 50x olsun. Ama o iş öyle değil işte. Büyütme ne kadar çok olursa görüntüdeki netlik o kadar azalıyor ve elinin titremesi her bir kat büyütmede görüntünün titremesini bir kat daha arttırıyor. Her neyse, yine araştırmalarımı yaptım ve Nikon Action 10×50 dürbünün benim için en iyisi olacağına karar verdim. 10x yakınlaştırıyor ve mercek çapı 50 mm.

İnternetten alışveriş yapmayı adet edinmiş biri olarak hemen Google’a sarılmış olsam da ülkemizdeki e-ticaret sektörünün bize dürbün adına çok fazla seçenek sunmadığını gördüm. Dürbün yok değil, var. Ama güvenilir bir sitede bahsettiğim ürünü bulamadım ben mesela. En sonunda, çok önceden dürbün satıldığını hatırladığım ve online alışveriş sistemi olmayan MediaMarkt’ı aradım ve bu dürbünün kendilerinde olup olmadığını sordum. Yalnızca iki şubesinde mevcutmuş. Bunlardan biri de bana en yakın olanı yani Media Markt Beylikdüzü şubesiymiş. (Normalde bana en uzak olan şube çıkması gerekiyordu bir yanlışlık var gibiydi ☺ ) Bu konuyu da netleştirdikten sonra gerçekten bu dürbünü almaya karar vermem 3 gün falan sürdü ve buna rağmen ani bir karar oldu. Yıllık izne ayrıldım, son çalışma günümün mesai bitiminde iş yerimden çıkarken, kapıdan adımımı attığım anda  -henüz karanlık olmamasına rağmen- gökyüzünde kocaman dolunayı gördüm ve kış günü böyle açık bir gökyüzü ve dolunayı bir arada zor bulacağımı düşünerek rotamı evimden Media Markt’a çevirdim.

Mağazaya vardığımda, daha önceden yerini hatırladığım dürbün reyonuna yöneldim. Sanıyorum, deneme amaçlı 20 kadar dürbün koymuşlar. Sıradan başladım denemeye. Bilinmedik -ya da benim bilmediğim- markalar ilk sıradaydı. 10 – 15 farklı dürbün denedikten sonra sıra Nikon’a geldi. Nikon dürbünü ilk deneyişimde verdiğim tepki aynen şöyle oldu: “Bu dürbünse diğerleri neydi?” Görüntü o kadar netti ki yeteri kadar param olmasa dahi o dürbünü gördükten sonra başka marka bir dürbün almazdım. Kasaya 259 Lira ödedim ve sabırsızlıkla eve geldim.

Birçok kişi dürbün almadan önce hangi cisimleri nasıl göreceğini merak eder. Ben de onlardan biriydim. İnternette bir türlü 10x büyütme yapan bir dürbünden Ay’ı nasıl göreceğimle ilgili bir görsel bulamadım. İnsanlar neden diğer insanların merak ettiği biçimde açıklamaz ki bildiklerini? Eve geldiğimde ilk olarak Ay’a baktım. Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi bir görüntüyle karşılaştım. Tam olarak bu netlikte ve bu kadar detay görünebiliyor.

blank

Kış günlerinde gece gökyüzüne baktığınızda gördüğünüz en parlak yıldız var ya, işte o yıldız değilmiş dostlar. Biz bunca sene okulda ne öğreniyoruz inanın sorgulamaya başladım. O parlak cisim Jüpiter gezegeniymiş. Ben gezegenleri normal şartlarda Dünya’dan görülemeyen gök cisimleri olarak biliyorum çocukluğumdan beri. Muhtemelen siz de öyle biliyorsunuzdur. Bu dürbünle Jüpiter’in uydularından en büyük 4 tanesini nokta şeklinde görebiliyorsunuz. Onunla ilgili de bir görel paylaşmak istiyorum. işte Jüpiter ve uyduları aşağıdaki şekildeki gibi görülüyor.

blank

En güzeli de yıldızlara bakmak bu dürbünle. Çıplak gözle hiç yıldız göremediğiniz bir noktaya dürbünle baktığınızda yüzlerce yıldız görebiliyorsunuz ve bu da işin en heyecanlı kısmı. Burada verdiğim görüntüler sizin için çok fazla şey ifade etmiyor olabilir fakat bunların canlı olarak gözlemlenmesi gerçekten tarifi mümkün olmayan büyük bir keyif.

Eğer siz de Astronomiyle ilgili biriyseniz ve bir dürbün alacaksanız kesinlikle Nikon marka bir dürbün almanızı tavsiye ederim. Aldığınız dürbünün zoomlu olmaması gerek. Zira zoom özelliği için dürbünlere ek olarak mercekler ekleniyor ve bu da görüntünün mahvolmasına sebep oluyor. Ayrıca bulunduğunuz konuma ve zamana göre gökyüzünde hangi cisimlerin bulunduğunu, o cisimlerin özelliklerini ve yerlerini gösteren mükemmel bir program mevcut. Onun adı da Stellarium ve tamamen ücretsiz. Kesinlikle deneyin.

Son olarak aldığım dürbünün resimlerini ekleyerek oldukça uzattığım bu yazıyı bitirmek istiyorum sevgili dostlar. Bir çocuğun en sevdiği oyuncağı gibi elimden düşürmediğim, hem gökyüzü gözlemi yaptığım hem de yeryüzü gözlemi yaparken kilometrelerce uzaklıktaki cisimlerin ne kadar yakınıma geldiğine her defasında bir kez daha şaşırdığım dürbünüm işte bu:

blank
blank
Bu yazıyı paylaşmak istersin diye buraya renkli düğmeler koydum
blank
Blog Yazarı
Sezer İltekin
Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı?

141 Yorum
  • yenil yılda uzun yazıları okuyacağım diye söz vermiştim kendi kendime.Yazını okumayı başardım.yıldızları izlemeyi bende severim.

  • Gök yüzüne bende çok meraklıyımdır, ara ara posterler alır asarım odada. Son gözdem ise M51-Girdap Gökadası :) Bu arada dürbün olayı kafama yattı bende almayı düşünüyorum bu yazıdan sonra.

    • Yaptığınız bunca faydalı bilgi için teşekkürler. Fakat dürbünün fiyatı şu zamanlarda 850 Tl civarında. Bu fiyata hala değer mi? Bu yazıdan yıllar geçmiş belki önerceğiniz yeni dürbünler olabilir.
      CELESTRON CL 71256 UpClose G2 10×50 Porro Dürbün. Birde bu dürbün 10×50 fakat daha ucuz. Kullandığınızı düşünmüyorum fakat aradaki fiyat farkı nedendir?

      • Bahsettiğiniz dürbüne bir teknoloji mağazasında bakmıştım. Malzeme kalitesi olarak tavsiye edebileceğim bir dürbün değil. Nikon’la göreceğiniz tertemiz görüntüyü bununla göremezsiniz. Bugün 850 liraya her türlü değer. Evladiyelik bir ürün bu. Akarı kokarı yok, pili bataryası yok. Bir defa 850 TL gönül rahatlığıyla verilir.

        • Cevabınız için çok teşekkürler. Sizi yakalamışken bir kaç soru sormak istiyorum :) Öncelikle, Hep merak ettiğim bu soruyu artık sormalıyım. Astronomiye ilgim var. Ve bu dürbünü aldım diyelim. Aldıktan sonra ne yapmalıyım. Anlatmak istediğim dürbünle bakıyorum güzeldir, hoştur. Peki sonrasında neler yapılmalı hiç bilmiyorum. Siz dürbününüzü alıp gözlem yaptıktan sonra neler yapmıştınız? Öyle boş boş bakmak için almıyorum sonuçta. Tavsiyelerinizi merakla bekliyorum.
          2. Sorum ise Bulunduğum yerde bu kış aylarında Kış üçgenini, orion takım yıldızını, sirius gibi ve adını bilmediğim bir kaç yıldızı açık havalarda görebiliyorum. (keşke şehirden uzak olabilsem)
          Dürbünle sanırım ancak bu saydıklarımdan Venüs ve ayı görebilirim. Diğerlerini görebilmem için nasıl bir şey almalıyım?

      • Bu dürbünü aldıktan sonra gök cisimlerinin gökyüzündeki konumlarını öğrenmeye başlarsınız. Dürbünün görüş açısı geniş olduğu için bir gök cismini diğer gök cisimlerini referans alarak bulabilirsiniz. Ay gözlemi muazzam keyiflidir. Venüs’ü ve Mars’ı standart bir yıldızdan bir tık büyük, Jüpiter’i iki tık büyük yıldız gibi görürsünüz. Jüpiter’in uydularını yıldız gibi görebilirsiniz. Elbette yıldız olmadığını anlıyorsunuz kaynak değil de yansıma ışık gördüğünüzde. Satürn’ün halkasını göremezsiniz ama hafif yassı olduğunu anlayabilirsiniz. Daha ötesini görmek için de iyi bir teleskop almanız ve ışık kirliliğinden uzak bir yere gitmeniz gerekiyor.

  • Sezer Bey merhaba,
    Bende tam olarak bu ürünü almak istiyordum araştırma yaparken sizi buldum yine :) Gözlemle ilgili hiç fikrim yok ama meraklıyım. Acaba üstteki fotoğrafları nasıl çektiniz dürbünle mi? Bu dürbünün tripod girişi var mı ya da gerek var mı buna?

    • Merhaba.
      Bence hiç düşünmeden almalısınız. Bu dürbün bugüne kadar satın aldığım için pişmanlık duymadığım ender ürünlerden biri. Üstteki fotoğrafları internetten bulup yükledim fakat fotoğrafları özenle seçtim çünkü baktığınız zaman tam olarak bu görüntüyü alıyorsunuz.

      Dürbün merceğinden fotoğraf çekmek çok iyi bir fikir değil, zira görüntüler gözünüzle gördüğünüzden çok daha küçük görünüyor.

      Dürbünün tripod “adaptör” girişi var. O adaptörü de şuradan cüzi bir fiyata satın alabilirsiniz.

  • Yazınızı yayımlayalı 2 seneyi bulmuş pekala halen bu dürbünle gözlemle devam ediyor musunuz yoksa sıkıyor mu bir müdet sonra?

    • Şöyle ifade edebilirim; bu dürbünü aldıktan yaklaşık 1,5 sene sonra bir teleskop satın aldım fakat inanın dürbünle gökyüzüne baktığımda aldığım keyfi teleskoptan alamıyorum. Ömür boyu keyifle kullanacağınız bir araç bu. Hem yeryüzü gözlemi için, hem gökyüzü.

      • İyi olur mu acaba yanlış ürün mü seçiyorum diye düşünmekten iki gündür alamadım bu ürünü şimdi gönül rahatlığıyla alacağım sağ olun.

  • Sonunda dürbünü aldım ama action 10×50 bulamadım bende action 12×50 aldım son derece mükemmel bir ürün . Nasıl bir yakınlaşma ve netlik var bunda abi :) bu dürbünse diğer denediklerim şişe dibiydi. Çok kaliteli malzemeden üretildiği dokununca anlaşılıyor. Bende memnun kaldım teşekkürler yardımın için güle güle kullanalım iyi bloglamalar:)

      • Nikon aculon 10×50 aldım. Burdan tüm okuyucalara diyeceğim tek şey Sakın ama Sakın 12x 15x veya 20x Dürbün almayın. Ben 12×50 daha iyidir diye düşündüm ve yaptığım geniş Çaplı araştırmaya dayanarak 12 bin gereksiz OLDUĞUNU düşündüm. Zaten yazılanlar ve hesaplamalarda öyle. 50/10 ile 50/12 Arasında yüzde 20 ye yakın fark var açıklıkta. Buda sizin gökyüzüne bakarken daha küçük daha titrek ve daha Bulanık bakmanızdan başka işe yaramaz. Alacaksanız 12×60 ALIN oda yok zaten. Anlaştıysak eğer 10×50 de Sıradaki konuya geçelim.

        Bu Dürbünü alırken burdaki yazıyıda okudum. Yazan arkadaşa büyük teşekkürler. Hiçbir yanıltıcı bilgi yok. Sadece jupite buradaki resim gibi gözükmesede yinede iyi. Belki bir tripod yardımı ile iyileştirilebilir. Ayrıca Heyecanlı kısmı uzak dağları falan izlemek. Daha heycanlısı ise gökyüzünde birşey göremezken dürbünlediğimde oha diye tepki vermek. 10 kişi falan ilk baktığında oha dedi benim çevremde.

        Son olarak diyeceğim boş işlerle ve başka dürbünlerle uğraşmadan 10×50 dışında başka dürbüne gitmeyin. Ne tutabilir ne bakabilir nede görüntüyü izleyebilirsiniz. yinede 12 kurtarır ama Sakın 15 veya 20 e gitmeyin. Hem ağır hamde işlevsiz olacaktır. Teşekkürler.

        • Merhaba. Dürbününüz hayırlı olsun, çok iyi seçim. Jüpiter’i yaz günlerinde ve tripod kullanarak aynen resimde gördüğünüz gibi gözlemleyebilirsiniz.

      • merhaba sezer bey bende hayli araştırmalarım sonucu sizin önerdiğiniz dürbünün iyi olacağını düşündüm fakat Nikon Action 10×50 bir kaç çeşiti var hangisini almam gerektiğine karar veremedim yardımcı olabilir misiniz lütfen

  • Sezer bey malesef yazımızda yanlış bir şey geçmiş nikon dürbünle jupiterin kendisini görürsünüz uyduları imkânsızdır görmeniz onun için en az 9 milyarlık bir teleskop almanız lazim kendim 3 senedir teleskop kullanıcısıyim

    • Ali Osman Bey, yanlışınız var.
      Tıpkı yukarıdaki resimde olduğu şekilde Jüpiter’in uydularını dürbünümle görebiliyorum.
      Ayrıca 1000 TL’lik teleskopumla çok daha net görüyorum.

      Uyduları görmekten kastım, yıldız gibi, nokta şeklinde görmek.
      Aya bakar gibi detay görmekten bahsetmiyorum elbette ki bunu verdiğim görsel örnekte de belirtmiştim.

    • Bende Aculon var ve ben de aynen resimdeki gibi uyduları görebildim. Hatta çok kastığımda saturn halkasını da gördüm. Bilgiler %100 doğru.

  • arkadaşlar yorumlarınızı okudum çok faydalı buldum izmirden selamlar tşkler sizlere dürbünle gökyüzüne bakmak hele hele şehir ışıklarının olmadığı yerlerde dahada verimli olur bende nikon aculon a211 10-22×50 satın aldım zoomlu diye yanılmayın arkadaşlar çok harika bir dürbün 19x kadar netliği bozmuyor keskinlik iyi tabi tripot takılacak titreme olmaması için ayın karaterlerine bakmak çok harikaydı net gözüküyor

  • Bende bu dürbünden almıştım. Şimdi de tripod adaptörü alacağım fakat bulamadım. Nerden alabilirim?

  • Selamlar ; yazınızı okudum elinize sağlık , bende ekşi sözlükteki yorumu okuyup dürbün aldım , tabi ilk niyetim teleskoptu ama başlangıç için dürbün fikri doğru geldi, gerçekten dürbün inanılmaz sonuçlar verebiliyor, stellarium programıda çok iyi uzay işine giricekseniz bu olmazsa olmaz diyebilirim , uygun fiyatlı ve kaliteli bişey istiyorsanız bresser hunter 10×50 iyidir ,

    • SLM bu dürbün den aldım gece , çıplak gözden bir farkı yok, ürün arızalı mi,cep TLF yazarsan memnun olurum

  • Sezer bey merhaba, öncelikle ben hediye alıcam ve araştırıyorum bir aydır yazınızdan etkilenmiştim ve nicon action ex 10×50 de karar kılmıştım fakat bulamıyorum bulduklarımda uzaktan pahalı getiriyorlar. Acaba nikon aculon A211 10×50 modeli hakkında ne düşünüyorsunuz farkı var mı. Hediye alıcağım kişi yıldızları izlemeyi çok seviyor sizin gibi ve farklı bi ilgisi var gökyüzüne sizce uygun mu yardımcı olursanız çok memnun olurum şimdiden teşekkürler

    • Aculon, Nikon’un yeni serisinin adı. Benim sahip olduğum dürbüne göre daha iyi bile olabilir ama kötü olabileceğini sanmıyorum. 10×50 çok ideal bir ölçü. Harika bir hediye seçimi olmuş.

  • Sezer bey merhaba vatandan aculon A211 10×50 dürbünü sipariş ettim ve geldi hediye olarak vericeğim fakat bi kaç deneme yapmak istedim acaba dürbünün ayarı nasıl yapılıyor biraz bahseder misiniz + ve – ne oluyor netlik nerden sağlanıyor ilginç bir soru ama aklıma ilk siz geldiniz

    • Cok basit. Uzerindeki (iki tüpün ortasında en üstte) büyük halkayı sağa-sola çevirerek netleme yapabilirsiniz. Bahsettiğiniz +/- ayarı, bir gözü diğerinden farklı derecede bozuk olanlar için. Onu sıfırda bırakmalısınız.

      • Oww bunu bilmiyordum sürekli o + ve – yi çeviriyodum bi bilgim yoktu bu konuyla ilgili kullanım klavuzuda çok net değil peki gözümüzle baktığımız iki yerde hafifçe çevirince dönüyor ve uzuyor o neden acaba

  • Merhaba,
    Benim merak ettigim sey ise bu durbunun tripodsuz kullanimi nasil? yabanci sitelerden okudugum kadariyla kullanicilar, nikon action ex extreme 10×50 icin agir demisler ve tripodsuz kullaniminin zor oldugundan bahsediyorlar. Bir de ben Amerika’da yasiyorum. action ex extreme 10×50 nin buradaki fiyati 140 dolar, siz 260 liraya aldiginizdan bahsetmissiniz. bu kadar ucurum fiyat farki model farki oldugu icin midir acaba?

    • Evet. Extreme serisi su geçirmez ve tüplerin içinde kullanılan özel gaz sayesinde sıcaktan soğuğa geçildiğinde buğu yapmaz. Ben bunu alirken Extreme 500 liraya yakındı.

  • Sezer bey merhaba,
    Dürbünler hakkında verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, en kısa zamanda bir tane edineceğim.
    Saygılar
    Sezayi Özel

  • Hocam ne zamandır araştırıyorum en açıklayıcı bilgileri siz vermişsiniz. Aculon 10×50 hediye alıcam. Fakat tripod olayını çözemedim. Adaptörün hariç uzun kola benzer aparatlar var onlardan da almak gerekir mi yoksa direk adaptörle mi tripoda bağlıyoruz? Şimdiden teşekkür ederim.

  • Merhaba. Sizin tavsiyenizle nikon aculon 10×50 aldım. Ayarını yetkili servisine yaptırmam gerektiği söylemdi. Özellikle solda sıkıntı var. Ne yapmamı önerirsiniz. İlginize teşekkürler.

  • merhabalar nikon aculon 10×50 almak istiyorum fakat internette aradığımda 10-20×50 çıkıyor hiç bi fikrim olmadığı için yardımcı olabileceğinizi düşündüm:) aynı ürün müdür almamı tavsiye eder misiniz?

    • Merhaba. 10×50 demek 10 kat yakınlaştırma demektir. 10-20×50 ise 10 ile 20 kat arasında isteğinize göre yakınlaştırma yapabileceğiniz anlamına gelir yani zoom özellikli dürbündür. Ben her ne kadar zoom özellikli dürbün kullanmamış olsam da bugüne kadar bu konuda uzman olan kişilerin görüşlerini okuduğumda, hiçkimsenin tavsiye etmediğini gördüm. Bunun sebebi de şudur ki sabit yakınlaştırma yapan (örn: 10×50) dürbünlerin lensleri arasındaki uzaklık, mükemmele yakın keskinlikte görüntü vermeleri için fabrika çıkışı olarak sıfırlanmıştır. Bunun yanında zoom dürbünlerin içindeki lensleri eliniz yardımıyla oynatacağınızdan teorik olarak asla sabit yakınlaştırma yapan bir dürbünün verdiği netlikte görüntü elde edemeyeceksiniz.

  • cevap için çok teşekkür ederim Sezer Bey, fakat 10×50 yi hiçbir şekilde bulamıyorum. Sizin önerebileceğiniz bi yer var mı satın alabileceğim?

  • Merhaba bende dürbün edineceğim kısa zamanda yazınız için teşekkürler. Aculon veya action 12×50 ya da 10×50 hangisini önerirsiniz şimdiden teşekkür ederim

      • Aculon veya action hangisini önerirsiniz sezer bey tekrar simdiden tesekkur ederim :)

        • Aculon hiç kullanmadım o yüzden Aculon hakkında net bir yorum yapamayacağım fakat bildiğim kadarıyla şu anda Aculon üretiliyor ve Action’un muadili olarak satılıyor. Yani her iki ürün de Nikon kalitesini size hissettirecektir ve sanıyorum neredeyse aynı özelliklere sahiptir.

          • Sezer Bey ben tripod kullanmayı gerektirmeyen bir dürbün istiyorum bir öneriniz var mı?

  • Çok teşekkür ederim. Dürbünle gözlemlerinizi bence daha fazla paylaşmalısınız, paylaştıysanızda ben bulamadım. Tekrar çok tesekkür ederm, saygılar.

  • Merhabalar yıllarca eskimeyen bu yazı için teşekkür ederim bende sayenizde üründen sipariş verdim elime ulaşınca tekrar yazarım. Ayrıca bende gök gözlemi için kullanmak amacı ile aldım.

      • Oncelikle emeginiz icin sizi tebrik ederim nerdeyse sizinle birebir ayni seyleri yasadim gokyuzune cok uzun zamandir merakli birisiyim tabi ilk akla gelen hemen bir teleskop sahibi olmak dediginiz gibi butun forumlar siddetle teleskop yerine durbun demekteydi tabi durbun kararini verdikten sonra da hangi durbun sorusu geliyor konus 20×80 modelini iyiden iyiye almayi kafaya koymusken yazinizla karsilastim tabi bizdeki mantik ne kadar yakinlastirirsa o kadar iyi hubble daki gibi bir goruntu yakalayabilecegimizi hayal ediyoruz bi kac defa yazinizi okuduktan sonra aculon 10×50 modelini siparis verdim henuz elime ulasmadi ama memnun kalacagimdan kesinlikle suphem yok benim gibi dusunen arkadaslar varsa kesinlikle yazinizi okumalarini ve ona gore secim yapmalarini tavsiye ediyorum yaptiginiz inceleme ve onerininde nette baska bir ornegi yok o anlamda da tesekkuru bir borc biliyorum emeginize saglik saygilarimla…

    • Bu markaları hiç kullanmadım fakat Celestron’un oldukça yaygın bir teleskop markası olduğunu biliyorum. Bilgi sahibi olmadan bir tercih yapılacaksa ben Celestron derdim.

  • 20-08-2016 tarihi itibariyle nikon aculon a211 10-22×50 modelini aldım ve gerçekten çok iyi bir seçim yapmışım düşüncesindeyim.tereddüt edenler çok rahatlıkla bu ürünü alabilirler.ben bir kaç test fotosu aldım.merak edenler verdiğim linkten izleyebilir.
    https://youtu.be/0rvCjKHO9N0

  • Sezer Bey meraba,nikon action 10×50 hakkindaki yorumlarinizi okudum ve gercekten cok yararli buldum.Fakat yorumlarinizin uzerinden 1.5yil kadar gectigi icin gokyuzu gozlemine yeni baslayanlara nikon actiondan son zamanlarda daha cok begendiginiz durbun var mi diye sormak istedim.bir de durbune uygun tripot onerisinde bulunursaniz cok sevinirim

    • Merhaba. Açıkçası bu dürbünden o kadar memnunum ki bunun üzerine herhangi bir dürbün araştırması yapmaya hiç gerek duymadım. Eğer bulabiliyorsanız bu dürbünün aynısından alabilirsiniz. Tripod olarak da boyunuza göre herhangi bir tripodu kullanabilirsiniz, sorun olmaz. Bacakları, dürbünün ağırlığını taşıyamayacak kadar ince olmasın yeter.

  • Sezer bey cellestron 10×50 alabildim bende yazinizi okuduktan sonra iyi biseyler soylerseniz cok sevinirim :)

    • Celestron da gökyüzü gözleminde kendisini kanıtlamış bir markadır. Ben aynı zamanda Celestron NexStar 127 SLT model teleskop kullanıyorum. Hayırlı olsun, güle güle kullanın.

  • Sezer bey yaziniz icin tesekkur ederim bende durbun almaya karar werdim nicon acstion durbun fiyatlari hakkinda net bilginiz war midir.

  • Merhabalar.. Yazılarınızı,yorumlarınızı büyük bir beğeniyle okuyorum.Kafası karışık olanlara aşırı yardımcı oluyorsunuz gerçekten.Benim sorum şu.Gökyüzü gözlemi için Nikon action 10×50 nin yeterli olacağını söylemiş ve önermişsiniz.Bu dürbünden biraz daha iyi bir dürbün olarak ne önerebilirsiniz? Bunun için 2000-2500 lira civarında bir bütçe ayırabilirim.

    • Merhaba. Açıkçası bu dürbünden daha iyi bir dürbün öneremem. Buğu yapmama özelliği ve su geçirmezlik özelliği olan, bunun aynısının Extreme serisi vardı, onu öneririm ancak. Tahminim o da 1000 TL civarındadır. Bence siz bu dürbünden alıp, bütçenizi yavaş yavaş bir teleskop için hazırlayın.

      • Yani bir dürbünle bundan fazlası pek olmaz dolayısıyla teleskop için hazırlanabilirsin mi demek istediniz? Beni aşırı tatmin edebilecek bir dürbünle karşılasırsam eğer, teleskop almayı hiç düşünmeyebilirim de.Nikon action 10×50 nin güzel olduğu konusunda bir şüphem yok.Lakin o dürbün sanırım 5 yaşına bastı.Yani bu 5 yıl içinde belki bir iki kademe daha iyisi üretilmiştir diye sormuştum.Nikon coolpix p900 adlı bir kompakt fotograf makınası kullanıyorum.83x optik zoom ve 2000 mm objektif var.Dolayısıyla 6 aydır bu zoom denilen şeyi iliklerime kadar yaşıyorum.”Action 10×50” nin yakınlaştırmasına biraz takıldım sadece.Belki biraz daha fazla yakınlaşabileceğim bir dürbün alabilirim diye düşünüyorum.Tabi yakınlaşma arttıkça objektif çapının da artması gerekir görüntünün net olması açısından bunun da farkındayım.O yüzden bütçemi de arttırmayı düşündüm.Tüm bu söylediklerimin ışığında yine de action 10×50 mi dersiniz ? Şimdiden sağolun.

        • Dürbün başka şey, teleskop başka. Dürbünün esprisi, detaylı olarak izleme yaparken aynı zamanda geniş bir alanı görebiliyor olmanız. Teleskop ise sadece el yordamıyla, göz kararıyla bir yıldıza denk getiremeyeceğiniz kadar dar bir alanı gösterir ancak bu sayede satürn’ün halkasını görebilmek mümkündür. Bu yüzden iki farklı alet bunlar. Bir 10×50 ile geniş seyir zevki alır, bir teleskopla da belirlediğiniz bir gök cismini yakalamaya çalışırsınız. İşin zevki burada.

    • Bildiğim ve anladığım kadarıyla Action serisinin yerine Aculon serisi geldi. Aynı ürün olduğunu düşünüyorum. Teknik olarak da çok farklı olamaz zaten.

  • Evet haklısınız kesinlikle.Benim de amacım zaten dürbünle hem detaylı aynı zamanda da geniş açılı bir seyir zevki.. Bu dürbünü media mark, teknosa vs mağazalarda bulamadım.Ama internette bir çok yerde rasladım.Sizce internetten almamda bir sakınca var mı? Bir de son olarak action 10×50 ile action 12×50 arasında çok bir var mı?

  • Beyler sa sorum su simdi nikon tmm guzel bir marka ama cok pahalilandi 600 den basliyo 1000 liraya kadar. Boyle 450 500 tl bandinda yine nikondaki kaliteyi alabilicegim bi marka varmidir. Ornegin bushman olympus konus celestron. Bide bi sorum daha var cevaplarsaniz sevinirim. Mesela diyelil 10×50 aldim.durbun o durbunle baktiklarim hep ayni uzakliktami oluyo yani daha yakina yada uzaga alma sansim yokmu .

    • Aleyküm selam. Paranızın üstüne biraz daha koymaya çalışıp Nikon alın bence. 10×50 demek 10x büyütme demek. Yani büyütme sabit, değişmez. 50 ise açıklık, yani dürbünün ön tarafındaki yuvarlağın çapı. Bu da bakarken ne kadar geniş bir alan göreceğinizi belirler zoom ile beraber.

    • Nikon 10*50 aculon marka durbun sahibiyim. Yeni aldim sayilir. Yalniz tahmin ettigimden daha az buyutme yapiyor. Mesela ayi gozlemledigimde, soylediginiz kadar bi ayrintili goruntu alamadim. Ya da beklentim fazlaydi bilemiyorum.

  • Peki dürbünün iyi olup olmadığını anlamak için 10×50 mi olması lazım? Yani ben dürbün almak istiyorum, 10×50 ise güzel midir bu dürbün?

    • Bir araba benzinli ise kaliteli midir? Tabii ki hayır. Bu sadece onun benzinli olduğunu gösterir. 10×50 de yalnızca bir özellik. Kalitenin birçok kıstası var. Nikon ise kalitelidir diyebiliriz mesela.

  • Tamam 10×50 dürbün alacağım. Fakat dürbünün bisürü özelliği var. Diğer özellileri nasıl olmalı?

  • 8.2 derece açı,minimum odaklanma mesafesi 5.0m, çıkış öğrenci çapı 5.0mm,horizon 17mm, büyütmesi de 60 kez olan bir dürbün buldum. Bununla gözlem yapılabilir mi ?

    • 60x büyütme çok fazla. Bakacağın noktayı bulman çok zorlaşır ve en ufak bir titreşim bakacağın yeri jöle gibi titretir. Ayrıca açıklık (göreceğin alan) da çok daralır.

  • Bir de 60×90 dürbün, büyütmesi 10x olan dürbün, 3000 metreyi 140metreye getiriyormuş, bu nasıl sizce

  • sezer bey bende bu aralar nikon action ex 16*50 cf modelini almak için bakıyorum.bu dürbün hakkında ne düşünüyorsunuz.5-6 km mesefade net bi görüş alabilirmiyim

      • Sezer bey sizi meşgul etmek istemiyorum ama değerli bilgilerinizden de yararlanmak istiyorum izninizle size bir kaç sorum olacak cevaplarsaniz memnun olurum.Siz olsaniz 10-22×50 zoomlu mu yoksa ex 16×50 cf mi tercih edersiniz.tercih etmenizde ki etkenler ne olur.iki dürbün arasinda ki fark artı ve eksileri birbiriyle kıyaslarsanız nelerdir.

        • Merhaba, sabit odak uzaklıklı dürbünlerde bulunan mercekler çok hassas cihazlarla ayarlandığı için görüntüdeki netlik her zaman maksimumdur. Zoom’lu dürbünlerde ise tam tersi söz konusudur. Çok fazla mercek kullanıldığı için ayrıca görüntü kalitesinde bozulma olacaktır. Benim tercihim 16×50 olurdu.

  • Bilgiler çok güzel. Ben de uzun zamandır astronomi ile ilgileniyorum. Aslında hayalim hep bir teleskop almak. Ancak teleskop için maksimum 4.000 TL bütçem var şu anda. Sizce bu fiyata teleskop almalı mıyım yoksa kaliteli bir dürbün ile mi başlamalıyım? Aslında amacım hem derin uzay incelemesi yapabilmek, hem de sadece bir cisme odaklanabilmek. Bunun için de olması gereken bir teleskop. Çok yeni 3D printer aldım. Acaba kendi teleskobumu yapabilir miyim diye araştıracağım. Buna benzer projeler olduğunu gördüm. Belki daha uyguna gelir. Ama yine de sormak istiyorum. Daha önce hiç teleskop sahibi olmadım. Sizce önce dürbün ile mi başlamalıyım? Teleskop kadar keyif alamayacağımdan korkuyorum sadece. Bir de 3 model arasında kalıyorum: 10×50, 12×60 veya 10-22×50. Zoomlu modeli önermediğinizi biliyorum ama yukarıda alıp da memnun olan kişilerin yorumları da var. 12×60’ı kontrol etmek 10×50 kadar rahat olur mu ne dersiniz? Bu ikisi arasında özellikle neyi tercih edersiniz?

    Sizce benim durumumdaki birisi teleskop yerine yine de dürbünü mü tercih etmeli başlangıçta?

    • Biraz geç cevap veriyorum, kusura bakmayın. 4 bin lira bütçeniz varsa bence sıfır güzel bir dürbün + ikinci el güzel bir teleskop kombosu yapılabilir. İkisi bambaşka dünyalara açılan iki farklı kapı. Bu yüzden onu almayın bunu alın diyemem. Yalnızca başlangıç için dürbünün en iyisi olduğu konusunda ısrarcıyım.

  • Hocam Merhaba,
    Harikulade yazınızı ve tüm yorumlara verdiğiniz cevapları okudum. Emeğinize sağlık. Uzun zamandır Konus markasının 20×80 dürbününü inceliyorum. Yıldız gözlemlemek için oldukça ideal olduğu kanısına varmıştım. Yakınlaştırma oranı yüksek olduğundan dolayı bu dürbünü titremeyi önlemek için tripod ile kullanmayı düşünüyorum. 20×80 gibi bir dürbün kullandınız mı bilmiyorum fakat, yine de dermisiniz “arkadaş bu dürbünü alacağına git Nikon Action 10×50” al diye. Veya Konus 20×80 için söylemek istediğiniz herhangi bir şey var mı? Çok teşekkür ederim şimdiden değerli yorumlarınız için.

  • Sezer bey merhaba ben Nikon action ex 16×50 dürbün düşünüyorum. Hem uzay hem de kara için görüşünüzü belirtirseniz sevinirim. Teşekkürler…

    • Merhaba. Açıklığı (görebileceğini alan) 10×50’ye göre ciddi anlamda daralacaktır fakat büyütme oranı da artacak. Yeni başlayanlar için bu pek kullanışlı değil. Yine de zevkli olabilir.

  • Sezer bey dürbün hakkında bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak daha net ve parlak gezegen, yıldız, galaksi görüntüleri için aynalı teleskop mu yoksa mercekli teleskop mu önerirsiniz.

  • merhaba sezer bey bende yeni merak sardım herkes gibi teleskop alıp gezegenleri göreyim ayda kraterin içini göreyim diye merak ediyordum fakat dürbünde karar kıldım :) şuan itibariyle önerebileceğiniz su çıtı daha iyi net görüntü alırsınız dediğiniz marka varmıdır teşekkürler ..

  • Yorumlariniz ve ayırdığınız vakit için teşekküler..Nikon aculon 12×50 aldık, dürbün çok güzel tavsiye ederim yalnız tripod adaptörü ve tripod gerekiyor. Henüz alamadık. Gözlem olarak az kullanabildim. Buradan yazacağım.

  • Yazı harika, tam olarak beni anlatmışsınız, ancak ben bushman bn7 10*50 aldım, sizce nasıl herhangi bir bilginiz var mı

  • Merhabalar
    Nikon 16×50
    Nikon 12×50

    Almak istiyorum.hangisini almaliyim.
    Açiklik ve aci cok fark ediyormu.

    Degerli yorumlarinizi bekliyorum.
    Saygilarimla.

  • Celestron SkyMaster 20×80 şu modeli almayı düşünüyorum uygun bir tripod ile sizin fikirleriniz nedir?

  • Selam Sezer bey
    Bende 10*50 bressel hunter aldım, gökyüzü baktığımda çıplak gözle gördüğümden bir fark yok,acaba bozuk mu

  • Sezer bey merhaba
    Şehir ışıklarının yoğun oldğu Anadolu Yakasından dürbünle yıldızları izleyebilmek mümkün mü?
    Teleskop için de ayrı bir yazı hazırlayabilir misiniz?

    • Merhaba. Kısmen mümkün ama zevk vermiyor o şekilde. Karanlık bir yerdeyseniz ve çıplak gözle bakıldığında parıl parıl parlayan bir gökyüzü görüyorsanız işte o zaman dürbünle o derinliğe dalabilirsiniz. Işık kirliliğinde ise dürbün sadece göremediğiniz bazı yıldızları görmenize yardımcı olur. Teleskopla ilgili bir yazı yazabilirim. Not ediyorum.

      • merhaba . 2013 ten bu yana bütün yorumları okudum .şuan dürbün araştırması yapıyorum bresser hunter 10×50 ve nikon aculer a211 10×50 arasında kaldım fiyat farkı da var . başlangıç uzay gözlemi için kullanıcam .yardımcı olabilir misiniz? teşekkürler.

  • Merhaba ,

    Ben de bu yazıyı okuduktan sonra bugün Nikon Aculon a211 10×50 aldım :) Bayadır araştırma yapıyordum tabi… Az önce ilk gözlemimde Ay, Jüpiter (2 veya 3 uydusunu gördüm sanırım) ve Satürn’ü (yani sanırım) gördüm. Diğer yıldızlar hangileri hala çok emin değilim. Birkaç gündür Google Sky Map’le gezegen ve yıldızların yerlerini saptamaya çalıştım fakat malum telefonu ne kadar kalibre etsenizde doğrulttuğunuz yönde tam olarak üst üste oturmuyor. Alışmak için daha yolum var sanırım. Özellikle Jüpiteri gözlemlerken uydularını görmek için tripoda ihtiyaç duyuyor insan. Dürbün için kalitesini bildiğiniz iyi bir tripod tavsiyeniz var mı?

      • Bir de celestron 127slt’yi hala kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız memnun musunuz? Başlangıç olarak iyi midir? Türkiye fiyatı epey yükselmiş. Tavsiye edebileceğiniz modeller var mıdır? Fazla sordum galiba :)

        • Hala sahibim fakat kullanacak çok fazla zaman bulamadım. Memnun değilim diyemem çünkü başka teleskop kullanmadım, kıyaslayamıyorum. Bununla beraber kesinlikle kaliteli bir ürün olduğunu söyleyebilirim. Başlangıç olarak iyidir. Satürn’ün halkalarını görmemi sağlayan harika bir alet o. Keşke daha fazla zaman ayırabilsem.

  • İlla nicon lazım mı bushman dürbünler olmazmı yıl 2020 nicon dürbün 10 50 leri cok pahalı bushman Bn 12 dürbün ile de jupiterin uydularını gorebilirmiyim icime şüphe dustu cunku bushman ler uygun fiyatlı siz diger durbunlere kotu demissiniz lutfen birisi soruma cevap verirse sevinirim

  • Sezer Bey ben de gökyüzü gözlemi için bir dürbün arıyorum. Tripod gerektirmeyen bir dürbün. Sizin kullandığınız action serisini bulamasam da aculon serisini buldum. 10xler tripod gerektirir mi ? Veya tavsiye edeceğiniz başka bir dürbün var mı? (Yazınız çok bilgilendiriciydi)

  • Sezer Bey ben de gökyüzü gözlemi için dürbün almak istiyorum. Tripod gerektirmeyen bir dürbün. Action serisinden bulamadım aculon nasıldır sizce? Bir de 10xler tripod gerektiriyor mu ? Bu arada yazınız çok bilgilendiriciydi kimse böyle açıklama yapmıyor.

  • Sezer bey Bushnell Perma Focus (auto focus) 12×50 dürbün için ne düşünüyorsunuz.

    Auto fokus özelliği nedeniyle tercih etmek istiyorum. Bushnell de en az Nikon kadar kaliteli diye biliyorum. Teşekkürler.

  • Merhaba. Yazınızın üzerinden 7 yıl geçmiş olmasına rağmen hala daha iyi bir yazı yok ve bu konuda gerçekten aydınlatıcı bir yazı olduğu için 2020 yılında da güncel. Yazınız ve tavsiyeniz doğrultusunda nikon aculon 12×50 modelini aldım. Benim gibi dürbün almak için çok düşünenlere tavsiye niteliğinde deneyimlerimi paylaşmak isterim. Bu model ile ayı kraterlerine kadar gözlemleyebiliyorum. Ayrıca ışık kirliliği sebebiyle görünmeyen yıldızlar da görünür oldu. En güzeli de (benim en çok şaşırdığım) satürnün halkalarıyla beraber yadsı olarak seçebiliyorum ve jüpiter ve uydularını (sizin fotoğrafladığınız gibi) nokta halinde görebiliyorum. Almayı düşünenler tereddüt etmeden alabilirler. Ancak tripodla kullanım şansı olursa daha iyi olur, ay gözlemlerken sorun yok ama daha küçük yıldız ve gezegenlere bakarken sabit tutmak zor.

    Yazınız için tekrar teşekkürler.

  • Merhaba bende de nikonun 10-22×50 modeli var. Ben de jüpiteri uydularıyla gördüm. Yalnız dürbüne telefonu bir türlü sabitleyemedim. Aparat aldım o da randıman vermedi

  • Yıllardır küçüklüğümden beri gökyüzünü izlemeyi severim ve bu yolda ay fotoğrafları çekmeyi bile öğrendim:) makinem de nikon. Çocuklar küçük diye teleskop almadım almak istediğim de ise zaten param yoktu:) şimdi ise param var ama yine ufaklığım var teleskop alamam kırar. Şimdi sorum şu; aradan çok yıllar geçmiş hangi nikon dürbünü önerirsiniz

    • Aradan geçen zaman hiçbir şeyi değiştirmedi çünkü bunlar optik araçlar, o gün de ayın en güzel halini bu dürbünle görebiliyordum, bugün de görebiliyorum. Nikon Aculon 10×50 modelini hala şiddetle tavsiye ediyorum.

  • Merhaba. Gökyüzü gözlemi için dürbün almaya karar verdim. Yazınızı dikkatle okudum. Bushman hunter 10*50 siparişi vermiştim. Yazınızı okuyunca iptal ettim. Nikon almaya karar verdim. Ancak sizin kullandığınız tam olarak hangi modeli acaba? Bir de benim gibi hangi dürbünü alsam diye düşünenlere yol gösterici bir yazı olmuş çok teşekkür ederim paylaşımınız için :)