Bipolar Hakkında Her Şey

Ruh halinde çok keskin değişiklikler görülen kişiler, halk arasında sık anılan bir tabirle dengesiz olarak adlandırılmaktadır. Eğer bu durum rahatsız edici boyutlara ulaştıysa ve uzun sürüyorsa bipolar bozukluğun bir göstergesi olabilir.

Peki, son yıllarda çok sık duyduğumuz bipolar nedir?Manik depresif bozukluk olarak da adlandırılan bipolar bozukluk, kişinin duygu durumları arasında çok keskin iniş çıkışlarla kendisini gösterir.

Bu hastalığı taşımayan insanlarda da günlük hayatta duygu durumlarında değişmeler görülürken bipolar bozukluğu olan kişilerde bu değişimler çok daha şiddetli olarak görülmektedir.

Bipolar Bozukluğun Belirtileri

Hastalığın belli dönemlerinde aşırı olumlu duygular (manik dönem) gözlemlenirken belli dönemlerinde de aşırı olumsuz duygular( depresif dönem) görülmektedir. Manik dönemde kişi kendisini fazlasıyla coşkulu, enerjik, heyacanlı, sabırsız, sinirli veya hassas hissedebilir. Aynı anda birçok şeyi yapacak enerjiyi kendinde bulabilir ve riskli şeyler de yapabilir.

Depresif dönemde ise mutsuz, umutsuz, endişeli, yorgun hissedebilir. Hiçbir şeyden zevk alamayabilir, aktivite ve enerji seviyesi düşebilir, çok sık unutkanlık yaşayabilir. Uyku ve yemek yemesinde aşırı yükseliş veya düşüş meydana gelebilir. Bazen manik dönem ile depresif dönem bir arada da yaşanabilir. Bipolar bozukluk genellikle ergenlik dönemlerinde veya 20’li yaşlarda başlar. Her 100 kişiden 1,2′ sinde görülebilmektedir.

Bipolar Bozukluğun Türleri

Bipolar bozukluğun 4 çeşidi vardır. Tip 1 bipolar bozuklukta kişiler çoğunlukla hastalığın manik evresini yaşarlar. Bu evreyi depresyon ve manik fazın daha hafif şekli olan hipomani evresi takip eder. Bipolar 2’de en az bir depresif atak ve bir hipomani atağı görülür. Ancak depresif dönem bipolar 1’e göre daha uzun sürer.

Salınımlı rahatsızlık (siklotimi) şeklindeki rahatsızlıkta hipomani ve depresif belirtiler düzenli olarak görülür. Belirtilerin şiddeti tip1 ve tip 2 bipolara göre daha azdır. Ancak ilerleyen dönemlerde belirtilerin şiddeti artabilir. Hızlı döngülü bipolar bozuklukta kişi 1 yıllık dönem içinde mani, hipomani ve depresyon dönemlerini 4 veya daha fazla yaşamaktadır.

Bipolar Bozukluğun Teşhis ve Tedavisi

Bipolar bozukluğun tam teşhisi pskiyatri muayenesi ile konulur. Sonrasında hemen tedaviye başlanmalıdır. Bu hastalıkta psikoterapi denilen ve hastaya destek verilmesi amacıyla uygulanan konuşma terapisi en iyi tedavi yöntemidir. Bununla birlikte ihtiyaç halinde birtakım ilaçlar da kullanılabilir. Tam sonuç alınabilmesi için doktorun belirteceği süreye kadar tedavi devam ettirilmelidir.

Bipolar Bozukluğu Yenmeye Hazır mısın…

Hak ettiğin hayatı yaşamaya başlamak için Bipolar Tedavisi Seanslarına Bugün Başlayın. Appvice Online Psikolojik Destek Uygulaması Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin.

Bu yazıyı paylaşmak istersin diye buraya renkli düğmeler koydum
blank
Blog Yazarı
Sezer İltekin
Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı?