İnternet Ortamındaki Eğitici Oyunlar Gerçekten Faydalı mı?

Teknolojinin faydaları ve zararları çok sık tartışılan konular. Tartışmalar genellikle bilinçli kullanıcı olmanın önemini hatırlatarak sonuçlanıyor. Elbette teknolojinin hayatı kolaylaştırma amacı taşıdığını düşündüğümüzde, zarar vermek üzere geliştirilen bir alan olmadığı apaçık ortada. Madem bilinçli kullanıcı olmaktan bahsediyoruz, çocukların ne kadar bilinçli olabileceğini de tartışmamız gerekiyor. İşte tam bu noktada eğitsel oyun konusu üzerinde duracağız.

Bilgisayar, tablet ve telefonu elinden düşürmeyen çocukların internette maruz kaldığı zararlı içerikler daima endişe konusu olmuştur. Aileler, çocuklara tamamen yasak koyamadıkları için zararsız teknoloji ve faydalı içerik ihtiyacı son dönemlerde bir hayli arttı. Aslında, bu tür ihtiyaçlara yönelik, gerçek anlamda faydalı birkaç eğitsel oyun uygulaması geliştirilmişti. Bir yenisi de geçtiğimiz yıllarda Türk akademisyenler tarafından geliştirildi. Adı: MentalUP Eğitsel Oyunlar (Türk Yapımı). Bu uygulamadan da bahsedeceğim.

Özellikle yaz tatili, ara tatil veya okuldan arta kalan zamanlarda çocukların bilgisayar, tablet ve telefonlarla oyun oynama isteği artıyor. Az önce de belirttiğim gibi aileler bu durumdan endişe duyabiliyorlar. Hâlbuki uzmanlar, bunun gayet normal bir istek olduğunu ve çocuğun yaşına uygun olabilecek şekilde günlük kullanım süresi belirlemenin en doğru yöntem olduğunu vurguluyor. Yani, çocuk gelişim uzmanları, teknoloji ile dünyaya gelmiş çocuklara teknolojinin tamamen yasaklanmasını doğru bulmuyorlar.

Bilimsel araştırmalar, yeni neslin her geçen nesle oranla IQ puanlarında artış olduğunu kanıtlıyor. Araştırma sonuçlarına göre yeni neslin IQ puanını artıran en önemli faktör, çocukların teknoloji karmaşasında büyüyor olmaları. Bu bilimsel araştırmanın adı: Flynn etkisi

Peki,

Çocukların Kullanımına Uygun Mobil Uygulamalar Nasıl Olmalı?

  • Okul öncesi veya ilkokul-ortaokul çağındaki çocuklar için tanımadığı kişilerle chat yapabilme imkânı sunan mobil oyunlar istismara müsait olduğu için büyük risk içermektedir. Dolayısıyla çocuğunuzun oynadığı oyunun, yabancılarla yazışarak iletişim kurma özelliği olmamalıdır.
  • Çocuğunuzun yaşına uygun olacak şekilde akıllı teknolojilerle geçirebileceği “önerilen süre” belirlidir. Bu sürenin ihlal edilmesini engelleyecek akıllı uygulamalar ebeveynlere kontrol kolaylığı sağlamaktadır.
  • Çocuğun oynadığı oyun/kullandığı mobil uygulama kesinlikle 3.taraf reklam içerikleri yayınlamamalıdır. 3.taraf reklamları, uygulamayı geliştiren firmanın dahi kontrolünde olmadığı için çocuklar bazen zararlı içeriklerle karşılaşabilmektedir. Kısacası, ücretsiz dahi olsa kullanılan uygulamanın reklam yayınlamadığından emin olmak gerekiyor.
  • Şiddet, cinsel içerik, korku, öfke unsurları içermeyen uygulamalar tercih edilmelidir.
  • Eğitsel oyunlar seçilirken, çocuğun yaşına uygun olup olmadığı gözetilmelidir.
  • Uygulamanın güvenilirliğini ifade eden bir takım sertifikalar değerlendirilmeli ve buna göre tercih yapılmalıdır.
  • Seçilen uygulama bir yandan çocuğun zihinsel gelişimini destekleyici bilimsel içeriğe sahip olurken; diğer yandan çocuğun dinlenme ve deşarj olma ihtiyacını karşılamaya yönelik eğlenceli olması tercih konusu olabilir.

MentalUP Eğitsel Oyunlar Uygulaması Bu İhtiyaçların Tamamını Karşılıyor!

MentalUP’ın içerisindeki beyin egzersizlerin tamamı oyun şeklinde tasarlandı. Dolayısıyla, MentalUP hem eğlenceli hem de geliştirici bir uygulama.

Çocukların; dikkat, hafıza, analitik düşünme becerilerini, sözel, sayısal ve görsel zeka gelişimini desteklemek üzere tasarlandı. Üstelik çocuklar üzerindeki olumlu etkileri gözlemlenerek RUH SAĞLIĞI DERNEĞİ (R.S.D) tarafından pedagojik ürün olarak sertifikalandırıldı.

Oyun tasarımcıları, doktorlar ve Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen MentalUP’ı Türkiye’den sonra bütün dünya ülkeleri kullanmaya başladı.

Çocuğunuzun eğlenceli bir şekilde kendi zihinsel gelişimini desteklemesi ve potansiyelini keşfetmesi için MentalUP’ı deneyin.

Google Play Store’da incelemek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz: Eğitici Oyun (MentalUP)

Bu yazıyı paylaşmak istersin diye buraya renkli düğmeler koydum
blank
Blog Yazarı
Sezer İltekin
Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı?

20 Yorum
  • :) mesaj attıktan sonra farkettim paylaşım yaptığınızı. Elinize sağlık güzel bir paylarşım bilgilerndirme

  • Eğitici bile olsa diğer yandan bu oyunlar da çocuklar için zararlı kabul edilemez mi? En nihayetinde çocuk eğitici bile olsa bu oyunların başında ciddi bir zaman harcayacak. Zaman içerisinde oyun bağımlılığı diyebileceğimiz sıkıntıları ortaya çıkarabilecek.

  • egitici oyunlar tabikide faydalıdır ama oyunların yaş kriterlerini bilmeliyiz araştırmalıyız…

  • Faydasi yoktu diyemem fakat artik yeni nesil çocuklar surekli teknoloji ile ic ice buda cok iyi birsey olduğunu sanmıyorum

  • İnternet ortamında her konuda malesef zarar veren içeriklerle karşılaşıyoruz. Fakat aynı şekilde çok faydalı uygulama ve sitelerde var.

  • Sizler faydalı oyun olsun bir şeyler öğrensinler diye oyun yapıyor olabilirsiniz. Fakat çocuklar bunu bir oyun gibi gördükleri için beyinlerin de sadece oyun oynama potansiyeli vardır. Zaten yararlı oyunları çocuk oynamaz ve hemen sıkılır. Bu nedenle pek başarılı olacağını düşünmüyorum.

  • Ebeveyn kontrolünde ve süreli olması şartıyla faydası görülebilir bence fakat aksi halde zararları çok fazladır.

  • Benimde bir oyun sitem var ama zarar verecek bir içeriğe sahip değil. Şu mentalup ı benim kizada indireyimde oynasın bakalım : )

  • Çocuğum 3 yaşında ve işim olduğu zamanlar telefon verip işime bakardım. Telefonda güya dikkatliyim eğitici video yada oyun açıp verir kontrol ederdim ama sonra farkettimki çocuğum telefon oynadığı/izlediği günler çok agresif oluyor bu sebeple kestim. Şimdi oyun setleri vs aldım onları veriyorum çok sakin. Haftada bir oyun seti alıyorum sıkılana kadar oynuyor.

  • 90 lı yıllardan sonra cocuk olan kusaklar gercekten sansız ama bu ne bızım ne baskalarının sucu sıstem bunu gerektırdı bızım top oynadıgım sokaklarda arabaya yer bulunmuyor suanda sokaga salamıyorsun ıtı kopugu sapıgı falanı fılanı korkuyorsun yanı o yuzden telefon tablet bagımlısı ınsanlar yetısıyor

  • ihtiyacın olan herşey internette olduğundan vazgeçemessin böyle geldi böyle gider gibi geliyor bana

  • Çocuklarla evde yapılabilecek basit ve eğitici aktivitelerin bulunduğu bir blok sayfası açtım. Teknik açıdan çok fazla yeterli olmasam da içerik olarak faydalı bilgiler olduğunu düşünüyorum .
    Eleştiri ya da tavsiyeleriniz benim için gerçekten çok değerlidir

  • günümüzde eğitici oyundan ziyade çocukların beyinlerini etkisi altına alan oyunlar internet üzerinde daha fazla ayrıca güzel bir konuya değindiğiniz için çok teşekkür ederim Sezer bey zevkle okuduğum bir yazıydı.