Bugün harika bir site keşfettim. El yazınızı alıp, bilgisayarda kullanacağınız OTF veya TTF uzantılı dijital yazı tipine dönüştürüyor. Siz de klavye tuşlarına dokunarak el yazınızı ekrana dökebiliyorsunuz. Bu siteyi keşfetmeden önce, bana, böyle bir işin nasıl yapılabileceğini sorsaydınız, muhtemelen size ciddi çaba isteyen ve uzun zaman alacak bir çalışma gerektireceğini, ayrıca, ancak ücret karşılığında yapılabileceğini söylerdim. Fakat birazdan size anlatacağım yöntemle çok kolay ve ücretsiz bir şekilde el yazınızı dijital fonta dönüştürebileceksiniz. Öncelikle ihtiyacımız olan malzemeler şunlar:
- İnternet bağlantısı olan bir bilgisayar
- Yazıcı (siyah – beyaz olması yeterli)
- Tarayıcı (siyah – beyaz olması yeterli)
- Siyah kalem (Keçe uçlu olmalı ve ucu orta kalınlıkta olmamalı)
Aşama 1: Boş tabloyu oluşturmak ve bilgisayara indirmek
Öncelikle bize bu güzel hizmeti veren sitenin adresi paintfont.com. Buraya giriyoruz. Sitenin tam ortasında iki sekmeli bir bölüm var. Zaten açık olan Select Character Set/Create Templates sekmesinde fontunuza hangi karakterleri eklemek istediğiniz soruluyor. Burada standart İngilizce harfler ve diğer standart karakterler mevcut. İstemediğiniz bir karakter varsa üzerine tıklayarak listeden çıkartabiliyorsunuz.
Listede olmayan türkçe karakterleri ise Predefined group of characters kısmından Turkish‘i tıklayarak listeye ekleyebiliyoruz. Fakat böyle yapınca Ü, Ç, Ö, Ş, Ğ gibi Türkçe karakterlerin büyük halleri listeye girmiyor. Bunu da şöyle çözebiliriz: Aynı sayfada klavyede bastığınız her karakter listeye ekleniyor. Yani tuşlara basarak da istediğiniz karakteri listeye ekleyebilirsiniz. Harf setinizi tamamladıktan sonra sol altta bulunan Create Template(s) butonuna tıklayarak boş formumuzu bilgisayarımıza indiriyoruz. Bu aşamada zaman kaybetmek istemiyorsanız benim önceden hazırladığım Türkçe formu şu bağlantıdan indirebilirsiniz: paintfont-tr.pdf
Aşama 2: Formu uygun şekilde doldurmak
PDF formatındaki formu indirdikten sonra yazıcı vasıtasıyla siyah-beyaz olarak yazdırıyoruz. Yukarıda paylaştığım görselden de anlaşılacağı gibi formun içinde, seçtiğimiz her karakterin yazılacağı ayrı bir boşluk bulunuyor. Boşluk içindeki referans harfler açık gri renk ile yazılmış. Siz harf ve karakterlerinizi bu açık gri karakterlerin üzerine yazacaksınız. Yazınızın, referans karakter ve çizgilerle karışmaması gerekiyor. Bu yüzden koyu renk bir kalem kullanmak önemli. Form, markör olarak tabir edilen, kalın uçlu bir kalemle doldurulmalıymış. Herhangi bir tükenmez kalemle doldurulamaz mı diye düşünüyor olabilirsiniz. Aslında teknik olarak mümkün fakat tükenmez kalemin ucu, verilen büyük boşluklara oturması gereken harfleri yazmak için çok ince. Tükenmez kalemle o boyutta harfler yazarsanız pek doğal bir görüntü oluşmayacaktır. Ben de pek kalın bir kalem bulamadım fakat doğal el yazımın boyutlarıyla da oynamadım. Aynı hizada olsunlar diye harflerin referans çizgilerine oturmasına dikkat ettim. Bu da beraberinde şu problemi getirdi: Satır yüksekliği büyük, satırın içindeki harfler küçük kalıyor ve bu yüzden satırlar arasında fazla boşluk oluşuyordu. Bu problemi de Word gibi bir programda yazı yazacağınız zaman satır yüksekliğine 0.5 – 0.9 arasında bir değer vererek aşabilirsiniz.
Aşama 3: Doldurulan formu taratmak
Formumuzu uygun şekilde doldurduktan sonra elektronik ortama aktarmamız, yani taratmamız gerekiyor. Bu kısımda uymamız gereken bazı kurallar var. Öncelikle formlarda referans çizgileri ve karakterleri kullandığımız için, sistemin, el yazımızı bu çizgilerden ayırabilmesi amacıyla taramayı Siyah-Beyaz değil, gri tonlamalı (greyscale) olarak taratmalıyız. Taramayı yaptıktan sonra dijital dosyayı PDF formatında kaydetmenizi öneririm. Fakat site PDF’in yanında JPG ve PNG resim formatlarını da destekliyor. Bu kısım size kalmış.
Aşama 4: Taranan dosyayı sisteme yükleyip fonta dönüştürmek
Bu aşamada tekrar paintfont.com adresine giriyoruz ve ikinci sekme olan Upload filled out templates sekmesine tıklıyoruz. Select template(s) to upload kısmından dosyamızı yüklüyoruz. Altta bulunan ve font name yazan boşluğa, fontumuza vermek istediğimiz ismi yazıyoruz. Word gibi programlarda fontunuz bu isimle görünecek. Ben fontuma Sezer adını verdim. Bir alt kısımda Font file format seçeneği bulunuyor. Bildiğim kadarıyla bilgisayarlar her iki formatı da destekliyor fakat ben ilkini, yani OTF‘yi seçtim. Son olarak en altta bulunan send butonuna tıklıyoruz ve sistem taranmış belgemizi işleyip bize dijital font dosyası olarak geri veriyor.
Aşama 5: İndirilen font dosyasını bilgisayara yüklemek
Windows 7 ve üzeri bir işletim sistemi kullanıyorsanız, font dosyasına çift tıklayın, üst tarafta çıkan Yükle butonuna basın. Windows XP kullananların ise font dosyasını kopyalayıp, Denetim Masası > Yazı Tipleri klasörüne kopyalaması gerekiyor. Artık el yazınız, kullanımınıza hazır. Herhangi bir programda font adını seçerek, yazmaya başlayabilirsiniz. İşte benim el yazımla yazılmış bir paragraf:
Bu faydalı bir hizmeti bizlere ücretsiz sunduğu için İsviçre’nin en delikanlı çocuğu Tobias Reinhardt reyize saygılarımı sunuyor, sizleri bir dakikalık saygı duruşu yerine PaintFont sitesine bağış yapmaya davet ediyorum.
Aslında olayı bir adım daha ileri götürüp bu kişisel font işini blog sayfalarımızda da kullanabiliriz. Sonuçta blog demek günlük demek hacı. Kendi el yazinla yazılan blog daha bir kisisellik katar. Benim yazıcı tarayicim yok. Bir yazıcı tarayıcıya çöktüğümde deneyeceğim. Bu arada benim için de bağış yap
Serdar android uygulamalarında camscanner var bilirsin, iş yerinde kullanıyorum gerektiği zaman, bu uygulama ile olur mu sence?
Blog sayfamda kullanma fikri hoşuma gitti, tamamında olmasa bile, başlıklarda ve hakkımda sayfasında kullanılabilir.
Camscanner fotoğrafı çekip pdf formatına çeviriyor. Muhtemelen bu arkadaşla pek uyumlu olmayacaktır. Programı deneme şansım olmadı ama Sezerin anlattıklarından ve koyduğu resimlerden yola çıkarak şunu söyleyebilirim programlama olarak çok zor bir olay değil aslında. Kareler çok önemli çünkü program kareleri ölçüp onun içindeki resim formatını yazı karekterine çeviriyor. Karelerin büyüklüğü çok önemli yani. Fotoğrafı tam yukarıdan aynı açıdan çekmemiz gerekiyor. Bu işin kolay kısmı ama uzaklık ayarlama deneme yanılma yoluyla olabilir. Bilemedim bence uğraşmaya değmez gidip bir tarayıcı/yazıcı bulalım. Benim de aklımda sen camscanner ile yapabilirsen haber ver :D
Beyler, tarayıcı bulamıyorsanız, el yazınızla doldurduğunuz çıktıları bana posta veya kargoyla gönderin ben halledeyim.
Merhaba.
ben el yazımı blogta kullanırsam kimse okuyamaz. doktorda değilim ki niye bu kadar kötü yazıyorum bilmiyorum.
Bazıları için çok faydalı olacağına inanıyorum abi. Kişisel blogcu kardeşlerim özellikle kişiselliği abartıp bu yöntemi deneyebilirler. Tumblr’cı tayfa da sevebilir bunu.
Sezer Bey merhaba,
Sezer adlı fontunuzu denemek isterim mümkünse :)
Tabii, buyrun:
https://kelimelerbenim.com/other/font/sezer.otf
Kardeşim bunun çıktısını almak için fotokopiciye gittiğimizde o bilgisayarda da bu fontun tanımlı olması gerekir mi yazıların çıkması için?
Word formatında kaydederseniz gerekir. PDF olarak kaydederseniz gerekmez.
Merhaba,
Çok güzel bir paylaşım olmuş açıkçası. Gerçi çok güzel bir yazım yok ancak, işe yarar. Üniversitedeyken görsem raporlarımı bununla yapardım :)
Merhaba Ayhan Bey,
Teşekkür ederim, gerçekten, bahsettiğiniz türde işler yapılabilir. Font hiç sırıtmıyor.
Bu harika bir şey. Kendi el yazımı sadece bilgisayarımda değil blogum aracılığıyla başkaların bilgisayarlarında da görmek isterdim. O zaman bütün blog yayazılarımı bu şekilde yazardım kesinlikle. Emek isteyen bu faydalı yazı için çok teşekkürler; lazım olur diye saklıyorum yazıyı.
Evren Bey, sizin gibi eski bir blog yazarını buralarda görmek çok güzel. Rica ederim ve bu içeriğin işinize yaracak olmasına sevindim. Saygılar.
Merhaba ben bir türlü başaramadım yardımınızı rica etsem ?
Merhaba. Hangi aşamada sorun yaşıyorsunuz?
Off böyle bir şey olduğunu bilmiyordum. Bunu öğrendiğim çok iyi oldu. Artık kendi fontumu kullanabilirim öylese :)
Konuyu çok beğendim. Hemen yazıcıyı çıkarıp bilgisayara bağladım sırf bu yüzden. Faydalı bilgiler kategorisinin üzerinde durmanızı tavsiye ederim. Bu makale gibi ilgi çekici makaleleler beklemekteyim sizden :)
Çok güzel bir paylaşım olmuş bu :)
Arkadaşım bu wordda çıktı olarak çıkar mı?
Evet, çıkar.
sezer bey nasıl bir tarayıcı kullanmak lazım. bende barkodu algılamadı. kırmızı destekli dosya hatası gibi birşeyler yazo-ıyordu.
Tarayıcının çok önemi yok aslında. Tam olarak hangi aşamada ne hatası aldığınızı bildirirseniz size yardımcı olmaya çalışırım.
şöyle anlatayım; harflerin çıktısını aldım, harfleri koyu kalemle tekrar yazdım. ama bu çıktıdaki hizalama çizgilerine çok dikkat etmedim. ardından gri tonda tarattım. tekrar sözü edilen siteye yükledim ama tanımadı. ben hizalama konusunda yanlış yaptım diye düşünüyorum ama. ilgi ve alakanız için teşekkür ederim
Hizalama değil de dosya tipiyle ilgili bir sorun olabilir. Üzerine el yazısı harfleri yazdığınız belgeleri taratıp bana dijital olarak gönderir misiniz?
tabi ki sezer bey
Tahir Bey’in bana e-posta üzerinden ulaşması sonucu sorunu çözdük. Belki aynı sorunu yaşayan başkaları olur diye bu notu buraya bırakıyorum. Tahir Bey’in yaptığı birinci hata, formları yatay olarak taramak. Formlar dikey olarak taranması gerekiyor. İkinci hata ise, formların ayrı PDF dosyaları olarak kaydedilmesi. Sitede de yazdığı gibi, formları PDF, JPG veya PNG olarak kaydedip yükleyebiliyorsunuz fakat PDF’i seçecekseniz, bu çok sayfalı PDF olmak zorunda, yani iki form tek dosya içinde olmalı. Bu arada Tahir Bey’in el yazısı oldukça hoşmuş.
ellerinize sağlık kaç haftadır böyle bir çalışmanın arayışı içindeydim çok şükür buldum. ayrıca kendi fontunuzda çok orjinal emeğinize sağlık
Tahir bey izniniz olursa eğer kendi yazı fontumu oluşturana kadar sizin yazı fontunuzu kullanmayı çok isterim.
Böyle bir şeyi yapabileceğimizi ilk defa gördüm. Bu şekilde dilediğimiz şekilde fontlar yaparak bloglarımıza ekleyebiliriz. Güzel bir font ortaya çıkarsa gerçekten çok farklı bir tarz olabilir. Ayrıca sizin fontunuz da çok güzel olmuş, indirip denedim :)
Merhabalar, yazı tipinize bakmak için bilgisayarıma indirdim ama sıradan düz bir yazı çıkıyor, resimde gözüken değil, sizce neden olabilir?
Teknoloji ilerledi böyle kişiselleştirmeleri başka başka sektörlerde de göreceğiz sanırım. Akıllı teknoloji bu aslında
Her şeyi yaptım ama wordde yazmaya kalkışınca harfler arası çok boşluk oluyor el yazısı kullandığım için harflerin birleşmeme sorunu ortaya çıkıyor dolayısıyla bayağı çirkin oldu nasıl üstesinden gelebilirim
Merhaba sizin ”sezer” isimli font’unuzu indirdim ve yükledim ancak. Microsoft OneNote’da font gözükmedi. Yanlış göndermiş olabilir misiniz veya tekrar gönderir misiniz ?
yapanlar kendilerinin OTP dosyasını atabilir mi yapamadım.
Hocam kendi yazı stilinizi bana atrmısınız
Yazı içinde var ama buraya tıklayarak da indirebilirsiniz.
Merhaba rica etsem çok iyi olmayan düzensiz bir yazı tipi oluşturan biri banada atabilirmi
Bu arada sezer bey yazınız çok iyi olmuş çok beğendim fakat öğretmenimin anlamaması için bana çirkin bir yazı gerekiyor çirkin fontları bekliyorum atarsanız sevinirim
Konuyu çok beğendim. Hemen yazıcıyı bilgisayara bağladım sırf bu yüzden. En yakın zamanda İhracat Destekleri Danışmanlığı verdiğimiz web sitemizde de denemek istiyorum.
paintfont-tr.pdf dosyasına erişemiyorum
aynen.
Çok faydalı oldu benim için, çok teşekkür ederim. Ben camscanner ile yapmaya çalıştım ancak harfler çok kalın oldu. Ayrıca kelime yamuk çıkıyor. Tarayıcı olmadan çok mümkün olmuyor bence de. Macbookda da profil yüklemesi oldukça zor oluyor, androide göre.