Elektronik Projelerde En Sık Kullanılan Komponentler

Komponent, elektronik devre elemanlarına verilen genel bir isimdir. Komponent seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ihtiyaç duyulan devre elemanının özellikleridir. Elektronik devrelerinde ağırlıklı olarak direnç, diyot, led, kondansatör gibi komponent çeşitleri kullanılmaktadır.

Komponent Çeşitleri Nelerdir?

Elektronik devrelerde kullanılan birçok devre elemanı bulunmaktadır. En yaygın olan devre elemanları ve özellikleri kısaca şu şekildedir;

Direnç

Direnç, bir elektrik devresinde akım akışına karşı oluşan etkinin ölçümüdür. Ohm olarak ölçülür. Direnç ölçümleri bir bileşenin veya devrenin durumunu göstermek için alınır. Kullanım amaçlarına göre farklı çeşitlerde direnç bulunur. Elektrik güçlerine göre ise küçük güçlü ve sabit direnç olarak iki ayrılır. Küçük güçlü dirençlere örnek olarak foto direnç, ayarlı direnç, termistör örnek olarak verilebilir. SMD direnç ve telli dirençleri de sabit dirençlere örnek olarak verebiliriz.

Bobin

Bobin, üzerinden akım geçtiğinde manyetik alan içinde enerji depolayan bir devre elemanıdır. Bobinler ya da diğer bir adlandırma şekli ile indüktörler iki terminalli pasif bir elektronik bileşendir. En basit haliyle bobinler, bir çekirdeğin veya makaranın etrafında sarılı yalıtımlı iletken bir telden oluşur.

Diyot

Tek yönde akım geçiren komponent çeşitlerindendir. Yarı iletkendir. Genelde doğrultma devrelerinde kullanılır. Bunun sebebi de tek yönlü akım geçirmeleridir. Anot ve kanot olarak iki bacağı bulunur. Akım, anottan kanota doğru iletilir.

Transistör

Transistör, küçük bir değerdeki gerilim veya akımla, büyük miktarda akımı veya gerilimi kontrol etmek için kullanılan yarı iletken bir devre elemanıdır. Transistörler, akımın diğer devre elemanları tarafından belirlendiği, elektriksel olarak kontrol edilen bir anahtar olarak devredeki akımı açmak veya kapatmak için kullanılabilir.

Kondansatör

Elektrik yüklerini kısa süreliğine depolayan devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına koyulmuş yalıtkan malzemeden oluşur. İletken levhalar arasında bulunan yalıtkan kısma ise dielektrik adı verilir. Ayarlı, değişken kapasiteli ve sabit kondansatör olarak 3 farklı gruba ayrılırlar.

Potansiyometre

Piyasada kısaca pot olarak da adlandırılan potansiyometre, 3 uçlu ve manuel olarak ayarlanabilen değişken bir dirençtir. Potansiyometre vasıtasıyla elektrik akımının akışı kullanıcı tarafından manual olarak ayarlanabilir. Potansiyometrenin direncini arttırırsak, elektrik akımı bloke olur. Diğer taraftan, potansiyometrenin direncini azaltırsak, elektrik akımına izin verilir. Yapısal olarak lineer ve rotational olarak ikiye ayrılırlar. Ancak stereo, trimmer ve anahtarlamalı olarak 3 farklı şekilde de kullanılabilirler.

Röle

Üzerinden akım geçtiğinde çalışmaya başlayan elektromanyetik devre elemanı olan röle, yüksek akım çeken cihazlarda anahtarlama görevi yapar. Bir elemanda birden fazla anahtar kontağına sahip olabildiğinden çok sayıda yükü aynı anda açıp kapatabilirler.

Entegre

Tüm devre elemanlarını tek bir çekirdek üzerinde toplayan komponent çeşitlerindendir. Analog ve dijital entegre olarak iki farklı çeşidi bulunur. 555 entegresi en sık kullanılan entegre çeşitlerinden biridir.

Led

Işık yayan diyot çeşididir. Elektrik enerjisini ışığa dönüştürür. RGB, kızılötesi, SMD, COB, şerit led gibi birçok çeşidi bulunur.

Yukarıdaki komponentler dışında kristal osliatör, sigorta, sigorta yuvası, voltaj regülatörü, buton, dip soket, soğutucu gibi devre elemanları da elektronik devrelerde sıklıkla kullanılır. İhtiyacınız olan tüm komponent çeşitlerini Robolinkmarket.com’dan satın alabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaşmak istersin diye buraya renkli düğmeler koydum
blank
Blog Yazarı
Sezer İltekin
Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı?