Elektronik Sigara Hakkında Bilmek İstedikleriniz

Dünyada her 5 ölümden biri sigara yüzünden gerçekleşmekte.  Bu, günde 10 bin kişiden fazlası demek. Bu kadar büyük bir rakam ortadayken insanlar neden sigara içmeye devam eder? Sigara paketlerinin üzerindeki resimleri görmezden gelmek, zararlarını azaltır mı zannediyorsunuz? Hadi, hayatınızdan 11 dakikanızı çalacağını düşünmeden yakın bir sigara daha!

Peki o sigarayı yaktığınızda neler olduğundan haberdar mısınız? Bir sigara 4.800’ün üzerinde kimyasal barındırıyor ve bunun 69 tanesinin kansere yol açtığı biliniyor. Tabi ki en bilindiği nikotin, bağımlılık yapan asıl madde. Nikotin beyindeki hayati fonksiyonları düzenlemekle sorumlu olan bölgedeki nöronların gereksiz hareketlenmesine sebep olur ve kişinin haz almasına sebebiyet verir.  Yani siz vücudunuzun nikotin açlığını bastırmak için nikel, arsenik, kurşun, formaldehit gibi ismini duyduğunuz maddelerin yanında dretan, piren, kadmiyum gibi ilk defa karşılaştığımız binlerce maddenin ciğerlerimize dolmasına izin veriyorsunuz. Bunun yanında sigaranın dumanında bulunan karbon monoksit ve nitrojen oksit gibi gazlar kandaki oksijen miktarını azaltıp, organlara ve beyine yeterli miktarda oksijen gitmemesine sebep olmaktadırlar. Bu kalbinizin oksijen temin etmek için olduğundan çok daha hızlı çalışması demektir. Bu nedenle kalp krizi riski sigara içen bir insanda, içmeyen bir insana göre %80 daha fazladır. Diğer etkilerine bakmak gerekirse damar tıkanıklığı, akciğer kanseri, katarakt, kemik erimesi gibi ciddi hastalıkların yüksek oranlarda artmasının yanında erken yaşlanma, dişlerde sararma gibi görüntü bozukluklarına da sebep oluyor.

Bu kadar zararlı ve sonu ölümle biten bir bağımlılıktan kurtulmak için her geçen gün yeni yöntemler geliştirilmektedir. Bunun için üretilen birçok hapın prospektüsünü okursanız eğer, öldürücü yan etkileri olduğunu göreceksiniz. Bu ilginçtir ki sağlığınızı düzene sokmak için kullandığınız şeyin sizi ölüme sürüklemesi tuhaf. Kendi iradeniz ile bırakmak ne kadar sağlıklı olsa da büyük bir kararlılık gerektiriyor. Ve ne yazık ki yüzlerce insan buna cesaret etmektense, “ben bırakamam”, “zaten az içiyorum”, “sigara beni mutlu ediyor” gibi bahanelerle kendilerini kandırmayı seçiyorlar. Günümüz teknolojisinde en iyi çözüm yolu yavaş ve kontrollü bırakmak gibi görünüyor. Bunun için üretilen e-sigaralar mevcut. Gelin biraz da onları inceleyelim.

Elektronik Sigara Nedir?

Elektronik sigara (kısaca e-sigara), tütün dumanına duyulan bağımlılıktan kurtulmak veya zararlarını azaltmak için kullanılan elektronik bir cihazdır. En basit tanımıyla duman yerine buhar oluşturup sigara dumanındaki zararlı maddelerden sizi korur. Bu ürün sayesinde, nikotin miktarını belirliyor olabilmeniz, zamanla azaltarak, sonunda tamamen bırakmamızı sağlayabilmektedir. Zaten elektronik sigarayı sıfır nikotin ile içtiğimizde hiçbir zararı olmayan bir ürün olmaktadır. Ama bu ürünün asıl amacı sigarayı bırakmaya yardımcı olmak olduğu için hiç sigara içmeyen insanlar tarafından amacı dışında kullanılmamalıdır. Aynı zamanda kalem formu hem kullanış bakımından hem de şıklık bakımından tercih edilebilir.

blank

Elektronik Sigaranın İçindekiler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

E-sigara aslında atomizer, likit (dolum sıvısı) ve batarya sistemine dayalı basit bir düzenektir. Likitin içeriğinde nikotin, meyve aromaları, tütün çiçeği ve enbase bulunur. Ürünü kullanırken, dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, içerisinde kullanacağımız likitlerin kalitesidir. Piyasada yapılan araştırmalar sonucunda ucuz ve sağlığa zararlı likitlerin satıldığı görülmüştür. Bu yüzden mutlaka bilindik ve güvenilir markaların kullanılması önerilmektedir. Aldığınız likit; düz beyaz ve kalitesiz plastik bir kap içerisindeyse, şişe üzerinde bandrol, son kullanma tarihi, mg seviyesini gösteren rakam bulundurmuyorsa, kapağının ağzında plastik kilit yoksa sahte bir ürün aldığınızın habercisidir. Bu gibi unsurlara dikkat edilmelidir.

Gerçek Bir e-Likit İçerisinde Neler Var?

  • Propilen glikol. (Gıda ürünlerinde ve medikal solunum cihazlarında kullanılır.)
  • Bitkisel gliserin. (Gıda ve kozmetik ürünlerinde kullanılır.)
  • Tatlandırıcı. (Gıda ürünlerinde kullanılır.)
  • (Tütünden elde edilir.)

Göründüğü gibi nikotin haricindeki maddelere gıda ürünlerinde dahi rastlamak mümkün.

Çevreye Etkisi Nedir?

Elektronik Sigara karbon monoksit benzeri zararlı maddeler yaymadığı için çevrenizdeki insanlara zararlı etkileri sigara gibi değildir. Trafikte kalmışken soluduğunuz hava, e-sigara kullanırken maruz kalınan pasif içicilikten daha tehlikelidir.

E-Sigara Patlar mı?

Uygun batarya şartları gözlemlendiğinde yeniden şarj edilebilir bataryaların güvenli olduğu ortaya çıkıyor. Cep telefonların ve laptopların bataryalarında olduğu gibi, kullanım veya üretim hataları sonucu bu tür reaksiyonlar meydana gelebilir. E-sigaraların patlamasına yönelik ABD’de FEMA’nın (Federal Kriz Yönetimi Ajansı) yaptığı araştırmaya göre patlamadaki en büyük sebep cihazlarla uyumlu olmayan şarj aletleri. Bu araştırma, aynı zamanda patlamanın kaynağının batarya olduğunu gösteriyor. Yani patlayan şey e-sigara değil, batarya. Burada yine likitte bahsettiğimiz gibi kalite ön plana çıkıyor.

Sağlıklı günler.

Bu yazıyı paylaşmak istersin diye buraya renkli düğmeler koydum
blank
Blog Yazarı
Sezer İltekin
Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı?