Yeni Çek Yasası İle Daha Güvenli Ticaret

Çek, ülkemizde ticari hayattaki en önemli ödeme araçlarından biri olarak kabul ediliyor. Bunu istatiksel veriler de ispatlıyor. Yılda ortalama 19 – 23 milyon adet arasında çek kullanılıyor.

“Karşılıksız çek” veya “çekte sahtecilik” kavramları ise sık sık karşılaştığımız kavramlar. Verilere göre, 2017 yılında kesilen 20 milyon adet çekin %2.2’si karşılıksız çıktı.  Fakat bu oran son beş yılın en düşük oranı olarak kabul ediliyor. Çekte sahtecilikteki bu azalma ve ticarete yansıyan verimlilik, yeni çek yasası ile sağlandı.

Karekodlu çek uygulamasını devreye sokan yeni yasa bizlere nasıl kolaylıklar sağlıyor ve karekodlu çekleri nasıl kullanabiliriz bir göz atalım.

Karekod Raporları: Çek Sahibinin Güvenilirlik Karnesi

Birçok kurumun ve çalışanın canını yakan çekler artık çek sahiplerinin (kaşidelerin) güvenilirlik oranını da bünyelerinde taşıyorlar. Artık bankalar karekodlu çek basıyorlar ve çeklerin üzerindeki karekodlarla elde edilen raporlarda çek sahibinin son 5 yıllık bilgilerine ulaşılıyor.

Karekod raporları ile ulaşılabilen bilgiler arasında: banka ve çek bilgileri, çek sahibinin çek hesabı bulunan toplam banka sayısı, çeklerin adet ve tutarları, ibraz tarihleri, ödenmişlik durumları, “karşılıksızdır” işlemi gören çekler, çek sahibi hakkında yasaklama varsa bunun detayları, tedbir kayıtları ve detayları, iflas kararı varsa tarihi gibi çek sahibinin güvenilirlik karnesi sayılabilecek bilgiler yer alıyor.

Karekodlu Çekleri Kullanmak ve Raporlara Ulaşmak Çok Kolay

Yeni çek yasası ile işletmelere sağlanan karekodlu çeklerle alacaklarınızı riske atmıyor; dolaşımda olmayan, sahte veya karşılıksız çeklere karşı tedbirinizi alıyorsunuz. Bunu sağlamak ise oldukça kolay:

Öncelikle hatırlatmak gerekir ki karekodlu çekler, daha önce de çek verme yetkisi olan, müşterilerine çek defteri verebilen tüm bankalardan temin edilebiliyor.

Ödeme olarak size sunulan karekodlu çeki, daha önce App Store ya da Google Play üzerinden akıllı telefonunuza yüklediğiniz Findeks Mobil Uygulaması’na okutuyorsunuz ve tüm bilgilere ulaşabiliyorsunuz. İşlem bu kadar. Gerisi, yani cebinize kadar gelen detaylı raporları incelemek ise sizin sorumluluğunuzda.

Findeks Nedir?

Findeks, önde gelen 9 bankanın ortaklığı ile kurulan, Kredi Kayıt Bürosu A.Ş tarafından yapılandırılan finansal hizmet platformudur. Yeni Çek Yasası ile ilgili tüm uygulamaları ve aslında daha da fazlasını bulabiliyorsunuz Findeks’te. Aynı zamanda, finansal sektörde nasıl göründüğünüzü gösteren ve itibarınızı daha iyi yönetmenize yardımcı olan bir uygulama.

Özet Olarak Yeni Çek Yasası İle Neler Elde Edeceğiz?

İşletmelerin karşılıksız çek alma ihtimali büyük oranda azalacak, hızlı pratik ticari kararlar alabilecekler, ödemelerinde güvenilir olduklarını gösterme şansı yakalayacaklar, ticari imajları yükselecek, pazarlık güçleri artacak.

Bir başka taraftan baktığımızda ise karekodlu çeklerin sağlayacağı “caydırıcılık” sayesinde dolandırıcılığa kalkışma oranı azalacak,

Yeni çek yasası ve karekodlu çekler ile daha güçlü, güvenilir, sağlam ticaretin temelleri atılacak. ( Yeni yasa yalnızca karekodlu çek uygulamasını değil bir çok kararı içeriyor, tam kanun metnine buradan ulaşabilirsiniz. )

Gelişen teknolojinin işletmecilere sunduğu avantajları kullanarak ticaret hayatımızdaki riskleri azaltmak bizlerin elinde. Teknolojinin bizlere sağladığı uygulamalar ile kuruluşumuz için daha sağlıklı bir ticari hayat sağlar, ülke ekonomisinin ilerlemesine dahi yardımcı olabiliriz.

Risksiz, huzurlu ve başarılı günlere…

Bu yazıyı paylaşmak istersin diye buraya renkli düğmeler koydum
blank
Blog Yazarı
Sezer İltekin
Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı?