Yaşlandıkça daha anlamlı ve daha dolu yaşamaya çalışıyorum. Boş zamanlarında ne yaparsın diye bir soru var ya, ne saçma soruymuş, iyice anlıyorsun. Hepi topu kaç sene yaşayacağız ki? Hayatının başı ve sonu zaten senin kontrolün dışında geçiyor. 20 küsür yaşına kadar cebinde paran, 60 yaşından sonra da tam olarak sağlıklı bir bedenin yok. Bu ikisinin arasında kalan kısımda hayatta kalmak için çalışıp duruyorsun. Bu durumda işten güçten arta kalan zamanlara “boş zaman” dersek koca bir ömre ayıp etmiş olmaz mıyız? Bahse konu zaman bırakın boş olarak nitelendirilmeyi, benim için en dolu olması gereken zaman dilimi aslında. Çünkü nasıl geçireceğimi sadece ben belirliyorum. Bu duygu ve düşünceler ışığında konuya gireyim.
2019’da Neler Oldu?
2019 yılı benim için çok hızlı geçti. Bir haftalık tatil hariç yıl boyunca İstanbul’daydım. Çalıştığım yerde her işi biraz yapan kişi olmaktan sıkılıp, bir işi tam yapan kişi olmak için meslek içi bir sınava ve ardından mülakata girip başarılı oldum. Nisan – Temmuz arasında 3 aylık meslek içi eğitim aldım. Bu eğitimi almak için her gün en az 5 saat toplu taşıma ile yolculuk yaptım. Çatalca’dan başlayıp bazen Beşiktaş’ta, bazen Mecidiyeköy’de, bazen de Üsküdar’da biten bu uzun yolculuklar beni hasta etti. Hayatımda ilk defa 10 günden fazla süren bir hastalık (grip gibi bir şey) geçirdim.
Temmuz ayında Muğla’nın Akyaka İlçesinde güzel bir otelde tatil yaptık. Bu, ailece yaptığımız ilk otel tatiliydi. Tatilde bir tekne gezintisine çıktık ve Ege’nin o harika koylarını görme şansı yakaladık. Doğru düzgün yüzme bilmediğimiz için o derin koylarda can yeleğiyle yüzdük. Giderken, eşimin Bursa ve İzmir’de yaşayan akrabalarına uğrayıp birer gün kaldık. Güzel bir deneyim oldu.
Aldığım meslek içi eğitim çalıştığım birimin değişmesine, bu değişiklik de yılın yarısından sonra çok yoğun çalışmama sebep oldu. Bazı sebeplerden dolayı çalıştığım yerde tek personel olarak kalınca toplam 130 gün boyunca 24 saat izinsiz çalıştım. Neyse ki Aralık ayının ortalarında bir arkadaş aramıza katıldı ve bu sorun ortadan kalktı.
2016 yılında Hayallerimin Peşinden Koşmaya Başladım başlıklı bir yazı yazmıştım. Bu yazıda, PHP programlama dilini 2020 yılına kadar meslek değişikliği yapabilecek kadar iyi öğrenme hedefi belirlemiştim. Mütevazı olmayacağım, başardım. 2018 ve 2019 yıllarında farklı ihtiyaçları olan 3 büyük uluslararası markaya ait 3 farklı projeyi tek başıma sıfırdan kodlayıp başarılı bir şekilde onay aldım ve bu işten bir miktar para kazandım. Elbette projeler çok büyük çaplı değildi ve işi direkt bu şirketlerden değil bu şirketlerin ortak etkinlik ajansından aldım. Peki meslek değişikliği olacak mı? Şimdilik hayır. Çünkü şu anki işimle ilgili önüme çok cazip bir yurt dışı fırsatı çıktı ve en az 2 sene daha meslek değişikliği planım yok. Bu süre zarfında bu alanda iş teklifi almış olduğumu da eklemeliyim.
2020 Yılı Planlarım
2017 yılında girip kazandığım bir yurt dışı sınavı vardı. Hala belirsizliklerin çözülmesini bekliyorum ve sanırım artık son düzlükteyim. Tahminlerime göre en geç Temmuz ayında -Allah’ın izniyle- size dünyanın başka bir yerinden yazıyor olacağım. Neresi olduğu henüz belli değil. Bir tercih süreci olacak fakat yapacağım tercihin çok da dikkate alınacağını düşünmüyorum, muhtemelen ihtiyaç doğrultusunda planlama yapılacaktır. Gönlümden geçen yerler bize yakın ülkeler: Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Romanya, Macaristan. Öyle Amerika’larda falan gözüm yok. Aklımda bir yer daha var ama totem yaptım, yıllardır kimseye söylemiyorum. Totemin de sebebi var, onu da söyleyemem. Heheh. Niye yazdın o zaman diyeceksiniz. Olur da orası çıkarsa ben demiştim demek için tabii ki.
Yurt dışında yaşamak kulağa hoş gelse de bunun Asya’sı, Afrika’sı var. Oğlum bu yıl 5 yaşında olacak, okul zamanı neredeyse geldi çattı. Gittiğimiz yerde ona uygun bir okul ayarlayabilecek miyiz bilmiyorum. Muhtemelen 2 yıl kalacağız ve en kötü ihtimalle Türkiye’ye dönüşte ilkokula 1 sene geç başlayacak Emir Efendi.
2020 Yılı İçin Belirlediğim 6 Hedef
Öncelikle son birkaç yıldır doğruluğundan tamamen emin olduğum bir gerçeği sizlerle paylaşayım: Eğer koyduğunuz hedef gerçekçi değilse sadece bir çöptür. İnsanın, kendi kapasitesinin üç beş katı büyüklüğünde hedefler belirlemesi onun azimli biri olduğunu değil, sadece bir hayalperest olduğunun göstergesidir. Ben de zamanında öyle yaptım, oradan biliyorum. Bu yüzden 2020 hedeflerimi olabildiğince sadeleştirmeye ve budamaya çalıştım. Madde madde yazacağım.
- 2020 yılında 40 blog yazısı yazacağım.
Haftada bir yazı olsa 52 yazı eder değil mi? 40 yazı ilk bakışta yetersiz gibi gelse de haftada bir yazı benim için gerçekçi değil. Yeri gelecek o hafta bilgisayarımın yüzünü bile göremeyeceğim. Yeri gelecek başka bir işim çıkacak. Tecrübelerim bana yıl içindeki 52 haftanın 12’sini budamam gerektiğini söylüyor. Sonuç olarak 40 yapar…
- 2020 yılında 40 podcast bölümü yayınlayacağım.
Adamkarga ile beraber hazırladığımız, benim Alfa mahlasıyla yer aldığım ve Spotify, Youtube, Castbox gibi platformlardan yayınladığımız bir podcast serimiz olduğunu daha önce buradan yazmadım. 2019 yılında böyle bir şey yaptık ve ilk bölümünü 23 Eylül 2019’da yayınladığımız Potansiyel adında bir podcast serisine başladık. İlk sezonda 15 kayıt yayınlandı. İkinci ve üçüncü sezonu 2020 yılı içerisinde 20+20 toplam 40 bölüm olarak hazırlayıp yayınlamayı hedefliyoruz.
- 2020 yılında mobil programlama öğreneceğim.
Her 10 kişiden 7’si bu blogu akıllı telefonundan okuyor. Ortalama bir insan, sahip olduğu telefonun özellikleri sebebiyle bilgisayar kullanmayı gereksiz görüyor. Web siteleri yerini mobil uygulamalara bıraktı. Bu durumda geç bile kalmış olduğum bu hedefe 2020 yılında ulaşmak istiyorum. Ayrıca yıl bitmeden yazacağım en az bir mobil uygulama Google Play veya App Store’da en az 500 defa indirilmiş olacak. Bu da bu hedefin tuzu biberi olsun.
- 2020 yılında 12 kitap okuyacağım.
Size biraz az mı geldi? 2019 yılında sadece 1 kitap okuyabilmiş biri için bence yeterli. Bu defa gaza gelip haftada bir kitap okuyacağım gibi uçuk hedefler koyup gerçekleştiremediğimde kendimi kötü hissetmeyeceğim. Aslına bakarsanız ben sürekli bir şeyler okuyorum fakat xxx sayfalık bir kitaba “başlayabilmek” benim için çok zor ve tüm şartların mükemmel olmasının beklenmesi gereken bir eylem. Sorun bu. O sebepten 12 olsun bizim olsun.
- 2020 yılında İspanyolca öğreneceğim.
Gracias! Bir dilin tınısı bu kadar mı hoş olur? Hem İngilizceye benzemesinin işimi kolaylaştıracağını düşünmem, hem dünyada en çok konuşulan üçüncü dil olması, hem de yazıldığı gibi okunması sebebiyle ikinci bir yabancı dil için tercihim İspanyolca olacak. İtiraf etmeliyim ki La Casa De Papel dizisinin de tercihte payı büyük. Başlangıç seviyesinde bile olsa yıl sonunda İspanyolca öğrenmiş olmayı kendime bir hedef olarak belirledim.
- 2020 yılında zamanımı verimli kullanacağım.
Uzun süredir en büyük hayallerimden biri her sabah erken kalkmak. Günün ilk ışıklarını görerek güne başlamak insanın ömrünü uzatmak için yapabileceği en güzel eylem bence. Saatlerce oynayıp çok fazla zaman öldürdüğüm bilgisayar oyunlarını bugün itibariyle bilgisayarımdan sildim. Boş bir insan değilseniz oynayacağınız oyun ölçülü ve sınırlı olmalı. Bunu fark ettim ve bu kararı aldım. Mümkün olduğu sürece erken yatıp erken kalkmak da hedef içinde hedef olarak burada dursun.
2021 yılının ilk gününde koymuş olduğum hedeflerin değerlendirmesini yine beraber yapabilmeyi umut ederek yazıma son veriyorum. Yazdığım yazılardan e-posta ile haberdar olmak isterseniz bu sayfada bulunan abonelik formunu kullanarak yazılarıma abone olabilirsiniz.
2020 sevgi ve barış dolu bir yıl olsun!
Hayallerine ve başarılarına ulaşman dileğiyle dostum sağlıcakla kal ✋
Çok teşekkür ederim dostum 🖐
okuyunca bende gaza geldim, bende hedeflerimi belirleyip başlayacağım, Allah muvaffak etsin.
Amin, sağ olun. Umarım siz de hedefleriniz konusunda başarılı olursunuz.
2020 de kendin için belirlediğin hedefleri umarım fazlasıyla yaparsın.
Hemen ben de bir liste hazırlıyorum kendime. Bakalım ne kadarını gerçekleştirebileceğim…
Selam Sezer 👋
Yakın zamanda hızlı bir değişim yaşadığını hissediyorum. Esasen bu bir his değil; tam olarak toparlayamadığım ipuçlarının sonucu olsa gerek. Belki sosyal ağlardan tanık olduğum kadarıyla böyle düşündüm. Sırf bu yüzden 2020 hedeflerini okumak istedim. İtiraf etmeliyim: Normalde arkadaşlarımın yeni yıl hedeflerini merak etmem :) Belki bir anlık gazla yazılmış olmalarından mıdır tam emin değilim. Lakin hedeflerindeki gerçeklik arayışı dikkatimi çekti. Abartmaman gerektiğini sık sık kendine hatırlatmışsın.
Buna rağmen bana fazla yorucu geldi. Miskin olmamın da payı vardır bunda. İyi bir planlama ile hedeflerin bir bir başarılabildiğine sık sık tanık oldum. Umarım enerjin bitmez ve devam edersin.
Ben de 2020’yi hedefsiz ve akışına bırakarak geçirmeyi düşünüyorum. Bu çok klişe bir cümle gibi görünse de şu sıralar “entelektüel sermaye” tanımı beni cezbediyor. Çalıştığım ve ürettiğim sürece entelektüel sermaye edindiğimi düşünüyorum. Bu tanım, senin de ilgini çekecek gibi geliyor bana :)
İyi seneler.
Selamlar Bünyamin;
Evet, bir değişim yaşıyorum, haklısın. Artık beni sarmıyor dediğim birçok şey fark ediyorum çevremde. Sanırım herkesin bir şeyleri rayına oturtmak için uğraştığı o yorucu dönemin sonuna geldim, bu yüzden kendimden alacağım verimi nasıl maksimize ederim diye kafa patlatıyorum.
Hedeflerimdeki gerçeklik arayışı bugüne kadar ağzımı yakan sütlerin bir sonucu. Şimdi fazladan birkaç defa daha üflüyorum. Gerçekleştiremediğim hedeflerin başarısızlık sebeplerine baktığımda en büyük payın gerçekçilikten uzak hedef belirleme eğilimi olduğunu fark ettim. Bir anda değişemeyiz, öğrendiğim şey tam olarak bu.
Hedeflerim çok yorucu değil aslında, sadece unutulmamaları gerekiyor. Hedeflerim arasında her gün veya her hafta yapmam gereken bir eylem yok. Sabahları erken kalkmak istisna gibi görünüyor sadece. Onu da ekstra bir eylem değil, sadece saat değişikliği olarak kabul ediyorum.
Entelektüel sermaye kavramı hakkında birkaç yazı okudum. Aslında benim hedefler koyarak yapmaya çalıştığım şeyin de bu sermayeyi çoğaltmaya çalışmak olduğunu fark ettim. Elbette bunu hedef koymadan da sürekli yapıyoruz.
Mutlu yıllar dilerim!
mutlu yıllar dilerim
Teşekkür ederim 🖐
Hayaller, hedefler derken ömür geçip gidiyor Sezer. Geçen ömrünün en verimli şekilde geçmesi dileğiyle. Totem fikri güzel. Allah gönlüne göre versin. Ama o kitap sayısı biraz az benden söylemesi. Eheh
Ömür geçip gidiyor evet, bu yüzden hedefler oluşturmaya çalışıyorum. Öteki türlü yıl bitiyor, elde hiçbir şey yok. Böyle olunca en azından 10 istedim ama en azından 5 yaptım diyebilirim. Totemim hala devam ediyor. Kitap sayısını artırmam mümkün değil, Şubat bitecek daha ilk kitap bitmedi çünkü.
Giriş kısmında ne kadar güzel ifade etmişsiniz başında para yok, sonunda sağlık problemleri ve en önemlisi ara dönem ve bu dönemde kıyasıya hayat mücadelesi..
Makul hedefler belirlediğini düşünerek gerçekleştirmeni diliyorum:)
Teşekkürler Tuncay. Evet, mutluluğu yolun sonunda değil, yolda aramak lazım. Öyle olması için bir şeyler yapmaya çalışıyorum.
2019 yılı değerlendirmesi ve 2020 hedeflerim ve hayallerim için kafamı toparlamam düşünmem bugüne nasip oldu. Sonra bi gezineyim dedim bizim camiada bu konu ile ilgili bir hareketlilik bir içerik var mı diye. Gerçekten afaki yorumladığımız birçok hedefin yanına bile yıl bitiyor yaklaşamıyoruz bile! Yazından ilham alarak bugün yazımı yayına alacağım değerlendirmelerin çok manalı.. 2020 yılında şans ve başarı bizimle olsun Sezer. İyi seneler.
Teşekkürler Ramiz. Umarım belirlediğin hedeflerine ulaşırsın.
Abi öncelikle merhaba, o birbirinden güzel 40 yazını merakla bekliyor olacağım. Yazılarını her okuduğumda kafamda bir şeyler canlanıyor ve bir heyecan getiriyorsun. Yazmayı çok seven bir kardeşin olarak bir türlü cesaret edip bir platformda yazmaya başlayamıyorum. Açıkçası vereceğim emeğin boşa gideceğini yazılarımın okunmayacağını düşünüyorum. Kendime geçen sene belirlediğim 15 hedeften 10 tanesini iyisi yada kötüsü sonucu da olsa yerine getirebilmişim. Bu benim için güzel bir şey. Başarılar dilerim 2021’e girerken bu hedeflerinle ilgili yeni yazını bekliyor olacağım. Ayrıca kafanda ki totem ülken tutması dileğiyle..
Merhaba Berkin. Okunma kaygısı içindeki cevheri keşfetmeni engeller. Hiçkimse okumasa da yazmaya devam etmeli ve önce kendin için yazmalısın. Yazdığın yazıyı okuduğunda keyif alıyor olman gerek. Öyle olduğunda başka insanların da senin yazılarını okumaktan keyif aldıklarını göreceksin. Güzel dileklerin için teşekkür ederim. Umarım 2020 senin için de harika bir yıl olur. Sevgilerimle.
Uzun süre sonra sitene girip yazını okudum. Hala oldukça formundasın. Umarım hedeflerini başarırsın :)
Teşekkürler. İltifat kabul ediyor ve yoluma daha hızlı adımlarla devam ediyorum :)
Hedeflerinize ulaşmanızı, hatta üstüne çıkmanızı dilerim.. İnsanın yazdıklarının okunması gerçekten de mutluluk vericiymiş..
Teşekkür ederim Nurcan. Evet, yazdıklarının okunması her insana mutluluk veriyor. Varsa, sizin de hedeflerinize ulaşmanız dileğiyle…
Merhaba Sezer, senin gibi usta blog yazarlarından görerek bir blogda ben açtım. Umarım 2020 yılı senin ve benim için planladığımız şekilde geçer.
Yeni yazılarını bekliyorum. Selamlar sevgiler..
Merhaba Alperen. Usta olmak haddimize değil ama tecrübeli bir blog yazarı olarak sana blog maceranda başarılar dilerim. Selam ve sevgiler bizden.
Programlamaya başlamadan önce şöyle birşey söyleyeceğim eğer websitenizin google playda olan bir uygulama şeklinde olmasını istiyorsanız webview uygulaması yapabilirsiniz youtubede eğitimleri var 2 dakikanızı alır yapmanız. Ayrıca inşallah bütün hedeflerinize ulaşırsınız.
Merhaba. Webview’i biliyorum fakat amacım blogumun mobil uygulamasını yapmak değil. Mobil programlama öğrenmek istiyorum. Halihazırda zaten PHP yazıyorum ve mobil alanına giriş yapmak istiyorum. Teşekkür ederim.
Emir’e uygun okul bulamazsanız ne yapacaksınız reyis? Bir de dil bilmesi gerekiyor.
Bu arada blog teması enfes olmuş. Yeni yılın mutlu huzurlu geçer umarım
Teşekkürler Kuzgun! Emir döndüğümüzde 7 yaşında olacak inşallah. Eğer gideceğimiz yerde uygun bir okul bulabilirsek orada okula başlayabilir, olmadı en kötü ihtimalle Türkiye’de 1 sene geç başlar okula. Ben de 7 yaşımda başlamıştım, çok sorun olacağını düşünmüyorum. İngilizce konuşulan bir yer olursa çabuk adapte olacağını, dil öğrenebileceğini düşünüyorum çünkü İngilizce’ye aşina bir çocuk. Temayı değiştireli bir yıl oldu sanırım, daha ferah, sade ve modern bir şey aradım, bunu buldum.
Sezer Ağabey! Seni Blogger altyapısını kullandığın dönemden beri takip ederim. Lise yıllarımda severek okuduğum tek blogdun. Bir nevi alışkanlık yapıyorsun insana. Şimdi yıllar sonra üniversite bitmiş, iş bulunmuş ve evlenilmiş durumda iş yerinde yazılarını okuyorum. Hatta bir çoğunu iki-üç defa okudum diyebilirim. Seviliyorsun, umarım bu yazıda bahsettiğin (40) yazı hedefine ulaşırsın. Ha bu arada podcastleride sabahları kahvaltı yaparken dinliyorum. Neyse patrona yakalanmadan kaçayım ben!
Selamlar Melhuzat! Bu yorumun beni çok mutlu etti, teşekkür ederim. 40 yazı hedefime ulaşmaya çalışırken yazılarımın altında güzel yorumlarını görmeye devam etmek isterim. Sevgilerimle.
2020’de benim hedefim de mobil programlama öğrenmek. Çok istiyorum, fakat iş yoğunluğu yüzünden bir türlü kendimi hazır hissedip başlayamadım. Ama başlayacağım, buradan söz veriyorum.
Bu sözünü Kelimeler Benim tarihinin tozlu sayfalarına bir kere kaydetmiş oldun, 2021’de bu yorumun altında sonucu görmek isteriz :)
Umarım hedeflerinizin hepsine ulaşırsınız :)
Teşekkür ederim.
Yapmak istediklerimiz ve yaptıklarımız. Her şey istemekle oluyor. Istemek deyince söylemek değil elbet. Harekete geçmek ve adımlar atmak.
Umarım 2020 yılında hedeflediğin yere ulaşırsın.
Evet, harekete geçmeden olmuyor ve harekete geçmek kolay değil. Bu yüzden hedeflerimi çok yüksek tutmadım bu sene. Teşekkürler.
Hayırlısı diyelim
Hocam umarım her şey istediğiniz gibi gider çünkü bunu hakediyorsunuz.
Teşekkür ederim böyle düşünmeniz beni mutlu etti.
Her yıl şunları şunları yapacağım diye başlıyorum ama asla tam olarak istediğim gibi bir yıl geçiremiyorum, bu yetmezmiş gibi sanki hayatım her yıl daha da kötüye gidiyor.
Öyle olması normal. Ben de koyduğum hedefleri hiçbir zaman kusursuz gerçekleştiremiyorum. Önemli olan rotasız ilerlememek. Evet, 100 kitap okuma hedefin olabilir ve sen henüz sadece 10 kitap okumuş olabilirsin fakat o hedef olmasaydı belki 10 kitap da okumamış olacaktın. İnsani ihtiyaçlarımızın rutin olarak karşılanması konusunu hallettikten sonra (iş kurma veya iş bulma, konut sahibi olma vb.) işin daha da kolaylaşacaktır.
40 yazıyı biz bazen bir günde yazıyoruz. Bana sorarsanız hedefinizi bu kadar da küçük tutumayın. Daha fazla üretmeye çalışın.
Biz küçük hedeflerin adamıyız Bizim Haber :)
Kapsamlı bir yazı olmuş teşekkürler
Hayallerine adım adım ulaşman çok sevindirici Sezer. Üstelik bizden genç arkadaşlar için de örnek oluyorsun, tebrik ederim.
Hedeflerine sevdiklerinle huzurlu bir şekilde ulaşmanı dilerim.
Güzel dileklerin için teşekkürler Zafer. Genç arkadaşlara örnek olabiliyorsam, biraz olsun yol gösterebiliyorsam ne mutlu bana.
Yazınızı okuyunca bende hayallerim üzerine bir rota belirlemek istedim :)
Benim de sizin gibi hayallerim var inşallah gerçekleşecek