Apple şeyimin patentini de alacak mı?

Merak ediyorum. Olay şöyle. Apple diyor ki, Samsung bizim iPhone’u taklit etti. Ve adamlar kalkıp 2,5 milyar dolarlık dava açıyor. Bunun üzerine Samsung da “hayır asıl o bizi taklit etti” deyip karşı dava açıyor. Sonuç olarak Amerikan Mahkemesi Samsung’u 1 milyar 51 milyon 855 bin dolar tazminata mahkûm ediyor. Vay canına. 1,05 milyar dolar bu boru mu? Şimdi sosyal medyada vay efendim “Apple her türlü öper”, “Apple hakkını yedirmedi Samsung’a geçirdi” gibi  fanboy stayla cümleler dolaşıyor. Abi anlıyorum, bir telefona bir buçuk – iki bin lira bayılıp suyunu çıkarana kadar kullanıyorsunuz da, o kadar para verdiniz diye de Apple iBok çıkarsa yiyecek hale gelmenize gerek yok yani.
Apple vs Samsung
Şimdi diyeceksiniz ki hırsızın hiç mi suçu yok? Var tabii. Gitmiş mesela şarj aletinin ucunu aynı yapmış Samsung, ne gerek var? Ama vay efendim “Dikdörtgen telefonun patentini ben aldım” dersen o zaman adama götüyle gülerler. Sekizgen mi yapsınlar?
Dokunmatik ekran üzerine de bir sürü patent almışlar. Neymiş? Ekrana “tık tık” diye iki kere tıklayarak yapılan (tap to zoom) ve iki parmağı ekran üzerinde zıt yönlere kaydırarak yapılan (pinch) zoom fikri onlara aitmiş, bedava kullanılamazmış. Bunlar “multi-touch”  (çoklu dokunmatik) kelimesinin de patentini almaya çalışmışlardı bir ara. (#) Bunun adı bana göre yüzsüzlük ya da daha evrensel bir dille Dünya üzerinde tekel olmaya çalışmaktır. Ekşi sözlükte tartışılan bu konuyla ilgili gary ridgway nickli bir yazar şöyle demiş: “Artık Ford da 4 tekerlekli, direksiyonlu, motorlu araç üreten her firmaya dava açabilir*” Çok doğru. Benim aklıma da Coca Cola geliyor bu konuda. Bence onlar da şişe şekilleri, kolaların üzerindeki o meşhur kırmızı renk, beyaz font, kolanın o karamel rengi falan deyip diğer içecek firmalarına dava açsınlar. Ama açmazlar. Neden? Çünkü Coca Cola dediğin dev şirket Le Cola’dan, Cola Turka’dan falan korkmaz. Ha, korkuyorsan da öyle dikdörtgen telefon, dokununca büyüyor bunu biz bulduk diye ötüp durursun.
Sonuç olarak; ne Apple ne de Samsung kullanıcısıyım. Bu iki dünya devinin de ortak hedeflerinin cebimizdeki parayı son kuruşuna kadar almak olduğunun gayet farkındayım. Samsung bir şeyleri araklamış mı, evet araklamış. Ama patent patent diye de bokunu çıkarmamak lazım. Yoksa ayfon dört este takılıp kalırız, bir “S” ileri gidemeyiz maazallah. Bu arada şeyimin patentini de alacak mı derken yanlış anlaşılmasın, blogumdaki şu üst tarafta bulunan tırtıklı mavi çerçeveden bahsediyorum …
Bu yazıyı paylaşmak istersin diye buraya renkli düğmeler koydum
blank
Blog Yazarı
Sezer İltekin
Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı?

10 Yorum
  • kardeş hadi kafan çalışmıyor belli. bu kadar yazı yazmışsın saçmalamışsın. götün beş para etmez ki ne yapsın apple seni :)

  • Hocam şirketlerden ve patentlerden pek anlamadığını bu yazında görüyorum.Patent edilmiş bir şey başkası tarafından kullanılamaz.Kullanıldığı takdirde , hakkın aranması doğaldır.Ki bu iki şirket şu anda dünya pazarını elinde bulunduruyor.Birbirinin ayağına çelme takması normal.Önemli olan ilk bulmak değil,bulduğun şeyi patentlemektir.Bugun coca-colanın şisesi dahil,formülü,fontu,rengi hepsi patentlidir.Diğer kolalar , kola benzeri bir formüldür..

  • Sanırım yazıyı tam okumadınız. Patenti alınmış bir fikrin başkası tarafından kullanılamayacağını biliyorum. Kullanıldığında hak aranabileceğini de biliyorum ki zaten patentin amacı bu. “Apple şeyimin patentini de alacak mı?” diye başlık atmam bile şunu gösteriyor ki, benim itirazım patenti alınan bir şey üzerinde hak iddia edilip edilmemesi üzerine değil,
    saçma sapan şeylerin patentinin alınmaması” üzerine. Dediğiniz gibi, Coca Cola tüm değerlerini patentlemiş olabilir. Ama kalkıp da onunla bununla uğraşmıyor. Çünkü buna ihtiyacı yok. Le Cola ya da Cola Turka kırmızı beyaz temayı kullansa ne olur kullanmasa ne olur? Patent almak güzel bir şey. Ama sinekten yağ çıkarmak için otun bokun patentini almak da komik oluyor. (Dikdörtgen telefon gibi)

  • Apple bu davranışlarla kendini küçük düşürüyor farkında değil . Bundan sonra Apple’ın gazabından kurtulmak için telefonları altıgen ve mor renkte yapmalı üreticiler :) Dokunmatik ekrandaki ortadaki tuşu da telefonun arkasına almakta bir başka önlem olabilir :)

  • Hocam öncelikle bu davaların başlangıcı Samsung’un işiyle başlar. Ayrıca davanın tüm satırlarını okuyan biri olarak Steve Jobs’un bir yazısını paylaşıyorum. Zeki olan yapar kurnaz olan kopyalar. Kurnaz her zaman kazanır. Kendisi fareli bilgisayar fikrini ortaya atan kişi değil kopyalan kişi. Dokunmatik olayını Apple 1 Milyar dolara 5 farklı dokunmatik sistemini satın aldı başka bir şirketten. Şirketin ismi geçiyor davada. Bu şirkete verilen 1 milyar doları Samsung vermemiş. Ayrıca tasarımsal olarak Galaxy SI ve SII iPhone tasarımına bire bir uydurulması sağlanmış. Bunun dışında Apple işlemci kaynağını samsungdan samsung 1-2 temel parçayı appledan almış. Bunlar dava arasında pek göze batmadı. Kısacası Apple haklıymış ama davanın başını iPad’e dava açan Samsung’dan geliyor. Ayrıca samsung’un iPhone 4S in portotifini çalma girişimide dava içerisinde duyulmayan bir kısım…

  • Valla ne derseniz deyin apple sadece aldığı patentlerle bile ayakta durur. Adamlar herşeyin patentini almış durmadan ona buna dava açıyor tazminat kazanıyor ve rakiplerinin ürünlerini toplatıyor. Kısacası rakiplerini küçük düşürüyor kendini değil. Buda bi taktik olsa gerek…

  • Benim bildiğim mobil alanında en çok patenti olan firma Nokia. Böyle antin kuntin konularla davalık falan olmuyor. Bu konu sırf Apple’a steve jobs’tan kalan mirastandır. Jobs her konuda önde olmayı istediği için önüne geçmeye çalışanları bir şekilde indirmeye çalışmıştır. Ömrünün son anlarında bile en büyük düşmanı google’la savaşmıştır. Samsung en büyük android telefon satıcısı olduğu için apple’ın gözüne batmıştır. Wp7 li telefon satsaydı apple bu kadar uğraşmazdı onunla.

  • Aradan 4 yıl geçmiş ve ben yazıyı az önce gördüm. Komedi okur gibi yazınızı okudum ve de çok güldüm :) Burada konuyu biraz fazla ciddiye alıp eleştiri yapan var. Tabi ki de patent alacaksın fakat yazı da da denildiği gibi otun bokun patenti alınmaz ve üzerin de tartışma olmaz :) Beni güldürdünüz Allah da sizi güldürsün. İyi bloglar