Bu Hafta Ne Öğrendim #10

Selam Romalılar! Büyük bir kararlılık ve azim sonucu, bu hafta ne öğrendim serisinin tam onuncusuna kazası belasız geldik. Onuncu yazı olduğu için bu seriyle ilgili tecrübelerimi de sizinle paylaşmak istedim. Dokuz hafta boyunca bu seriyi nasıl hazırladığım, paylaştığım bilgileri ne kadar zamanda edindiğim, bu bilgileri edinmek için hangi sitelerde dolaştığımla ilgili birçok soru aldım. Önce bu soruları cevaplayıp, daha sonra bu hafta öğrendiklerime geçeceğim.

Soru: Bütün hafta boyunca araştırma mı yapıyorsun?
Cevap: Her gün birkaç bilgi edinmeye çalışıyorum fakat bu iş için tüm hafta boyunca ciddi bir çaba göstermiyorum. Hatta çoğu zaman yoğun iş temposu sebebiyle, o hafta kayda değer bir şey öğrenememiş oluyorum. Böyle olunca da, bu seriyi hazırlamak için, pazar günü oturup tüm hafta boyunca öğrenmem gerekenleri, bir günde öğreniyorum. Bu da o gün yaklaşık 4 ya da 5 saat araştırma yapmamı gerektiriyor.

Soru: Her hafta en fazla 10 – 12 ayrı madde yazıyorsun. Bunları araştırıp, yazıya dökmek 5 saat sürer mi?
Cevap: Yaptığım araştırma sonucu her hafta yaklaşık 100 – 120 ayrı bilgi topluyorum fakat bunların içinden yalnızca küçük bir kısmı kaynak verebileceğim ve sizin ilginizi çekebilecek bilgilerden oluşuyor. İnternette çok fazla bilgi kirliliği mevcut. O yüzden yalnızca kaynağı olan bilgileri paylaşıp, her paragrafın içinde o bilginin kaynağına link veriyorum. Mesela, pirincin sadece sivrisinekler tarafından döllenebildiği ve eğer sivrisinekler olmasa pirincin de olmayacağı bilgisi çok hoşuma gitmişti ama Türkçe ya da yabancı hiçbir kaynakta bu bilgiye rastlayamadığım için yazamadım.

Soru: Bu bilgileri gerçekten yazdığın hafta mı öğreniyorsun yoksa önceden öğrendiğin şeyleri de yeni öğrenmişsin gibi paylaştığın oluyor mu?
Cevap: Yalnızca o hafta öğrendiğim şeyleri yazıyorum. Önceden bildiğim ve okuyucunun ilgisini çekebilecek çok fazla ilginç bilgiye sahip olmama rağmen, bunları yeni öğrenmişim gibi yazmıyorum.

Soru: Bu Hafta Ne Öğrendim serisi ne zamana kadar sürecek?
Cevap: Araştırmayı, öğrenmeyi seven biriyim. Bu seriyi yazmasam da her hafta, ister istemez bir şeyler öğreniyorum. O yüzden bu seri, ancak ben öğrendiklerimi yazmaktan sıkıldığımda sona erecek.

 

Şimşek yalnızca buluttan toprağa düşmezmiş. Şimşeğin yönü, topraktan buluta doğru da olabiliyormuş. Olay, elektronların çok olduğu noktadan, az olduğu noktaya doğru hareket etmesiymiş. Buna göre şimşek, buluttan toprağa, topraktan buluta ve buluttan buluta olabiliyormuş.

Araplarda isimlendirme olayı çok karışıkmış. Öyle ki İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in tam adı Ebû’l-Kâsım Muhammed ibn-i ʿAbd Allâh ibn-i ʿAbd’ûl-Muttâlib ibn-i Hâşim ibn-i ʿAbd Menâf El Kureyşî imiş. Kureyşli Abdülmenaf oğlu, Haşim oğlu, Abdulmuttalib oğlu, Abdullah’ın oğlu ve Kasım’ın babası Muhammed anlamına geliyor.

Hesap makinelerinde yıllardır gördüğüm CE tuşu, İngilizce “clear everything” (her şeyi temizle) anlamına geliyormuş. Nasıl aklıma gelmedi o kadar zaman, hayret.

Herhangi bir yerin fotoğrafını çekmek istiyorsunuz ama insanlar sürekli önünden geçiyor, ona bakıyor yani çekmek istediğiniz şeyi sade halde yakalayamıyorsunuz diyelim. Bunun basit bir çözümü varmış. Tripod kullanarak, aynı açıdan, o objenin 10 saniyede bir olmak üzere yaklaşık 15 farklı fotoğrafını çekiyorsunuz, sonra Photoshop’a tüm fotoğrafları atıp file > scripts > statistics > median’ı seçiyorsunuz. Program sizin için fotoğraflarda hareket eden tüm nesneleri bulup siliyormuş. Şöyle de bir örnek var.

35 Adet eski cep telefonundan, 1 gram altın elde edilebiliyormuş. Bununla birlikte bataryaları çıkartılmış 1 ton cep telefonundan da 300 gram altın elde etmek mümkünmüş. Aynı haberde, dünyada madencilik ile günde 7.4 ton, yılda 2.700 ton altın çıkarıldığı belirtilmiş.

Şişli Etfal Hastanesi’ndeki etfal, Arapça’da çocuk anlamına gelen tıfıl kelimesinin çoğuluymuş.

Bu haftalık bu kadar dostlar.
Haftaya daha çok şey öğrenmek dileğiyle!

Bu yazıyı paylaşmak istersin diye buraya renkli düğmeler koydum
blank
Blog Yazarı
Sezer İltekin
Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı?

5 Yorum
  • Yine birbirinden güzel bilgilerle buluşturdun bizi, teşekkürler. Photoshop’un böyle bir marifeti olduğunu bilmiyordum, en kısa zamanda deniyeceğim.

  • Aslında konu başlığı bu hafta ne öğrendim ve öğrettim olarak değişmeli :)
    Sayende bilmediğimiz şeyleri öğrendik :D
    Tıfıl kelimesini kısa boylularda çok kullanılırlar demek tıfıl demek çocuk demekmiş.

  • Merhaba Sezer abi :) ters çakan şimşek gerçekten çok ilginç. Bunu ilk defa ögrendim. Ayrıca fotogtaf olayı çok iyiymiş abi, bir deneyeceğim :)

  • Merhaba abi iki ay önce rastgele yazı butonu güzel bir fikir demiştim sende getireceğim falan demiştin. Öyle bir buton gerçekten çok daha güzel olabilir site için bir ara ilgilenirsen memnun olurum. Ve ben yerden göğe veya gökten yere olanın isminin yıldırım olduğunu biliyor gibiyim. Çok güzel ve öğretici bilgiler için ayrıca teşekkürler her hafta bu zamanlarda rutinim bu oldu artık